Under hösten kommer en teveserie om fem program att visas om fritidshemmens verksamhet och betydelse.
För om barn är trygga kan de känna sig fria!
Utbildningsradion, UR, gör program för vetgiriga människor. Det är inte underhållning rakt upp och ner. Innehållet karakteriseras av kunskap och fördjupning men också av entusiastiska röster som har något viktigt att berätta.
Teveproducenten Barbro Ljungström har gjort många program med pedagogiskt innehåll. För ett par år sedan producerade hon serien ”Barn av sitt språk”, om läsande och högläsning i grundskolan, och kom då på att fritidshemmens betydelse för skolbarns utveckling faktiskt kräver ett eget program.
Varför då?
– Jo, i skolans värld stöter man på skuggfigurer, de finns men syns inte. Nyfikenheten gjorde mig väldigt intresserad av fritidspedagogernas arbete. Fritidshemmet är hjärtat i skolan, alltså det viktigaste. Att göra program om fritidshemmens verksamhet lockade mig mer än alla skolprogram gjort, för här handlar det inte om metoder för inlärning av fakta, utan om livet självt, om att få självkännedom, lära sig umgås och skapa relationer, säger Barbro Ljungström.
Därför ville hon göra program om fritidshem som hon på sätt och vis menar är en fortsättning av en verksamhet som förskolan står för. När Barbro Ljungström presenterade idén på Utbildningsradion mottogs den inte genast positivt.
Vad sa de?
– Sådana där ”gulliga” program, uttryckte någon kollega. Men då svarade jag: Gulligt? Nej, inte snällt och gulligt utan viktigt och lärorikt! Inga offerroller, det handlar om glädje och kunskap. Eftersom jag med glöd kunde beskriva varför en teveserie om fritidshem var viktig blev det grönt ljus. Möjligen hjälpte det till att Skolinspektionens rapport om fritidshemmen kom i samma veva. Frågan var aktuell.
Vad handlar serien om?
– Om den meningsfulla verksamheten samt intervjuer med pedagoger och experter. Det är fem avsnitt med skilda teman från olika delar av landet. Vi har besökt arbetsplatser som bland annat berättar hur de arbetar med lek, musik, rastverksamhet och äventyr. Dessutom berättar vi om uppdraget och hur verksamheten kompletterar skolans pedagogiska arbete, säger Barbro Ljungström.
Blev du överraskad?
– Det finns en fantastisk entusiasm och kompetens bland fritidspedagoger. Man hör ofta att det är bra att fritids finns, men allt positivt som sker syns sällan, nu får tevetittarna se!
Hur känns det nu när alla program är redigerade?
– Jättebra! De som har fått smygtitta är mycket positiva. Jag hoppas att programmen medverkar till en fortsatt diskussion i både teve och radio. Fritidshemmen måste lyftas och få erkännande för den verksamhet som så många barn får ta del av!
Läsare av denna tidning kommer nog att känna igen en del inslag i teveprogrammen. UR har inspirerats och fått tips genom att läsa tidigare nummer av Fritidspedagogen.