Reflexvästar försedda med gps-antenner är det senaste tillskottet för att hålla koll på förskolebarnen på utflykt.
— Det kan aldrig ersätta en fysisk person, säger förskoleförståndaren Karin Werhult.
Hennes förskola Kronprinsen i Malmö har tackat ja till att under en vecka prova att utrusta barnen med gps-försedda västar. Om ett barn kommer ifrån övriga barngruppen larmas personalen via mobiltelefon.
Redan tidigare finns förskolor som utrustar sina barn med radiosignal i västen.
— Sändaren är en extra säkerhet. Men vi står ändå och räknar barnen hela tiden, säger barnskötaren Pernilla Rundqvist på mobila förskolan Humlan i Borlänge.
Förskolan har använt västarna i två år och aldrig råkat ut för att något barn kommit bort.
Varken Lärarförbundet eller Sveriges Kommuner och Landsting ser något problem med gps-övervakningen - så länge det inte ses som en personalbesparing.
Det gör däremot riksdagsledamot Annika Eclund (KD), partiet talesperson i förskole- och grundskolefrågor:
Jag förstår att man gör detta av säkerhetsskäl, och att det är välment, men jag är rädd på att man förlitar sig alldeles för mycket på teknik och att man som vuxna avvärjer sig det mänskliga ansvaret.
Det handlar om att ha relationer med barnen och finnas närvarande i deras vardag och utveckling. Och här ska vi förlita oss på några satelliter i rymden, säger hon till TT.
Pär Ström, debattör i integritetsfrågor på stiftelsen Den nya välfärden däremot, är kluven.
Å ena sidan ser jag de praktiska fördelarna i vissa situationer. Samtidigt vänjer man barnen i oerhört låg ålder vid ständig övervakning. Jag tror att det kan leda till falsk trygghet för personalen.
Fallet i Malmö är det första Datainspektionen hört talas om och det kommer nu att diskuteras inom myndigheten.
Vi har tittat på övervakning av anställda men inte av barn. Det är ytterligare en dimension i det hela, säger juristen Jonas Agnvall.