Skolor med ett omfattande utanförskap ska få extrapengar. Och ett institut ska få i uppdrag att utvärdera hur olika insatser påverkar elevernas resultat. Det är två av nyheterna i regeringens budgetproposition, som presenterades tisdagen den 20 september.
De stora skolnyheterna - bland annat satsningarna på fortbildning av matematiklärarna och på karriärtjänster för lärare - har utbildningsminister Jan Björklund (FP) presenterat i god tid före det att budgetpropositionen lades fram för riksdagen.
Men budgetpropositionen rymmer också flera mindre skolnyheter:
- Regeringen vill ändra introduktionen av nyanlända elever i den svenska skolan. En utredning ska nästa år se över hur nyanländas skolgång kan göras om.
- Under 2012-2014 får ett antal skolor i stadsdelar med omfattande utanförskap dela på 20 miljoner kronor per år för att förbättra elevernas resultat.
- Regeringen vill inrätta en ny utvärderingsfunktion inom skolområdet. Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering får i uppdrag att utvärdera vilka effekter åtgärder på skolområdet får för elevers resultat.
- Regeringen tänker låta undersöka om kommunerna och friskolorna lever upp till kravet att ge alla elever den garanterade undervisningstiden.
- Skolverket ska få i uppdrag att kvalitetssäkra de nationella proven.
- Skolverket ska få i uppdrag att ta fram ett förslag som gör det lättare för elever och föräldrar att jämföra skolor med varandra.
- Skolverket ska få i uppdrag att vidareutbilda lärare i idrott och hälsa.
- Skolverket ska få i uppdrag att förbättra samarbetet mellan yrkesutbildningar och arbetsplatser, till exempel genom att ta fram en attraktiv handledarutbildning.
- Regeringen ska under 2011 se över folkhögskollärarutbildningen.
- Fler ungdomar ska få större möjlighet till praktik i tekniksektorn.