Bra rutiner i fritidshemmen när det gäller anmälningar till socialnämnden, stora brister då det gäller planer mot kränkande behandling. Det är några slutsatser efter Skolinspektionens regelbundna tillsyn för 2010.
I slutet av sommaren kom Skolinspektionens rapport om regelbunden tillsyn för 2010. Myndigheten granskar regelbundet alla skolor för att se att de följer lagar och regler och under året fattades beslut för skolor i 58 kommuner. I rapporten finns statistik gällande de olika skolformerna och fritidshemmen går in under benämningen skolbarnsomsorg.
På en bedömningspunkt har alla kommuner fått full pott, den gäller registerkontroll och anmälningsskyldighet. Samtliga verksamheter har fungerande rutiner gällande anmälningsskyldighet till socialnämnden.
Bristerna är som störst under bedömningspunkten ”Trygg miljö för utveckling och lärande”. Endast i sex av de 58 kommunerna uppfylls kraven på att det finns en plan mot kränkande behandling och därmed har Skolinspektionen påpekat brister i 90 procent av kommunerna. I 18 kommuner uppfylls inte heller kravet på att fritidshemmen är medvetet inriktade på att motverka traditionella könsmönster.
Samtidigt, under samma bedömningspunkt, uppfyller samtliga kommuner kravet på att fritidshemmen utreder och vidtar åtgärder mot kränkande behandling.
Då det gäller grupper bedömer Skolinspektionen att skolbarnsomsorgen bedrivs i ändamålsenliga lokaler i alla kommuner utom två. Men hälften av kommunerna har på samma gång fått kritik för att de inte gör en kontinuerlig utvärdering av gruppernas sammansättning.
Brister har också påpekats gällande barn i behov av särskilt stöd. I drygt 40 procent av de granskade kommunerna erbjuder inte fritidshemmen stödet och omsorgen som barnens speciella behov kräver.
Även under bedömningspunkten utveckling och lärande förekommer det brister. En fjärdedel av kommunerna har fått påpekande då det gäller barns och föräldrars möjligheter att påverka verksamheten, samverkan med andra skolformer samt att verksamheten är formad utifrån barnens ålder, behov och intressen.
Hela rapporten och detaljerad statistik för olika skolformer finns på skolinspektionen.se.