Regeringen vill bygga ut lärarutbildningen på vissa orter, och krympa antalet studieplatser på andra. Medan exempelvis universiteten i Göteborg, Stockholm och Umeå får expandera, dras många platser in för bland andra högskolorna i Jönköping och Skövde. Även Mälardalens högskola tappar platser, föreslår regeringen i den kommande höstbudgeten. Bakgrunden är att flera orter inte klarade Högskoleverkets krav för den nya lärarutbildningen.
Det är en ovanligt stor omfördelning mellan lärosätena som görs, konstaterar utbildningsminister Jan Björklund (FP):
— Lärare ska utbildas där vi kan garantera kvaliteten på utbildningarna. Nu har ju universitetskanslern dragit in examinationsrätten på ett antal högskolor, och då måste vi flytta platserna till andra högskolor som klarar kvalitetskraven.
Jönköping och Skövde hör alltså till förlorarna i det här sammanhanget, där främst förskollärarplatser dras in.
— Det blir ett avbräck i den västsvenska regionen, och därför tillför vi platser till högskolorna i Borås, Halmstad, Högskolan Väst och Göteborgs universitet, säger Björklund.
Jan Björklund informerar lärosätenas rektorer i eftermiddag om budgetförslaget, och ministern väntar sig inga "överlyckliga" reaktioner från dem som tappar platser.
Han har också ett annat klart besked: De 10 000 studieplatser - fördelade på olika slags utbildningar — som delades ut under den djupa krisen 2008-2009 kommer inte att förlängas efter 2012.
— Det var den djupa finanskrisen 2008-2009 som motiverade den tillfälliga satsningen. Dessutom har ungdomskullarna varit väldigt stora. Nu minskar kullarna, och även om vi har fortsatt ekonomisk oro är det inte tillnärmelsevis den nedgång vi såg då. Så det har aldrig varit aktuellt att förlänga platserna, säger Björklund.
Den relativt lilla högskolan i Skövde, med 4 500 helårsstudenter, tappar nästa år platser på både lärar- och tekniksidan. Dels tappar man de platser som vikts åt förskollärar- och grundskollärarutbildningar, dels de tillfälliga platser som finns på teknikområdet. Totalt handlar det om drygt 150 platser nästa år.
— Det är naturligtvis inte positivt. Det begränsar möjligheterna att utveckla våra utbildningar, säger vicerektor Anita Mattsson.