Uppslagsverk, kartböcker och tjocka ordlistor i all ära – när de flesta av oss i dag vill få veta något om något vänder vi oss till datorn, eller mobilen, och en av nätets sökmotorer. Det finns flera men Google är klart störst. Verbet googla är numera allmänt accepterat som synonym för att söka information på nätet och Språkrådet antog det som ett av svenskans nyord redan 2003. Men det finns effektivare sätt att googla på än att bara skriva in ett ord i sökrutan och klicka på sök-knappen. Här får du tips på hur du blir en effektivare googlare.
Fraser
Skriv in en fras, exempelvis ”Lev Vygotskij”, i sökrutan och sätt citattecken före och efter, så söker motorn på hela frasen i stället för på de enskilda orden. På så sätt sållar du bort alla irrelevanta sökresultat. Tänk bara på att en sådan sökning även kan göra att du missar relevanta resultat som exempelvis Lev Semjonovitj Vygotskij. En längre frassökning med citattecken kan dock vara ett enkelt sätt att upptäcka om en elev har plagierat sitt inlämningsarbete.
Vill du veta ett ords betydelse kan du skriva define: framför ordet i sökrutan. Då ger sökmotorn dig förslag på sidor som definierar just det ordet. Så om du till exempel undrar vad en som kravallstickar egentligen gör skriver du define: kravallstickning i rutan. Vips får du veta att kravallstickning är en snäll form av graffiti som innebär att man pyntar exempelvis gatlyktor med stickningar.
Om du ska baka muffins med fritidsbarnen och söker efter recept på nätet men inte vill ha några med choklad i, kan du i sökrutan skriva muffins –choklad. Ett minustecken direkt framför ett ord utesluter nämligen det ordet ur sökresultatet.
Om du letar efter information om både fritidspedagogik och utomhuspedagogik och vill att även sidor där bara ett av orden förekommer ska visas i resultatredovisningen, ska du skriva fritidspedagogik OR utomhuspedagogik i sökrutan. Tänk på att skriva OR med versaler!
Om du vill visa fritidshemsbarnen en bild på allas vår sagotant Astrid Lindgren skriver du in hennes namn i rutan och klickar på sök. Därefter klickar du på rubriken ”Bilder” uppe i vänstra hörnet och sedan är det bara att välja och vraka. Tänk dock på att inte alla bilder på nätet är fria att använda utan upphovsrättsinnehavarens tillåtelse!
Vet du inte vad det på fritidshem vanligt förekommande ordet mellanmål heter på swahili, eller något annat i ditt fall mer aktuellt språk, kan du gå in på google.se och klicka på rubriken ”Språkverktyg” till höger om sökrutan. Därefter skriver du in ordet mellanmål i den nya sökrutan och ber sökmotorn översätta det och plötsligt har du lärt dig att vitafunio är swahili för mellanmål (eller möjligen snacks …).
Undrar något fritidsbarn var Sankt Petersburg ligger kan du skriva Karta Sankt Petersburg i sökrutan och på så sätt snabbt få upp en aktuell karta som visar var i vida världen denna vackra stad ligger.
Leker ni turister som ska resa utomlands och behöver veta hur mycket en svensk krona är värd jämfört med det landets valuta? Skriv i så fall in värdet du vill konvertera i sökrutan, till exempel 1 EUR i SEK, och få svaret direkt. (I skrivande stund 9,21254859 svenska kronor).