Inger Nyrell, fram till i våras Rektor för Tensta gymnasium, rekryterades i samband med införandet av Ross-konceptet 2003. Hon är numera gymnasiechef i Stockholm, och hävdar att införandet av Ross var ett politiskt beslut och att skolan inte hade något val.
– Att införa Ross-konceptet var den chans vi fick att utveckla skolan. Hade vi inte tagit den så hade Tensta gymnasium med stor sannolikhet varit nedlagt nu.
Hon bekräftar att det fanns lärare som var starkt kritiska till projektet.
– Till en början gick det trögt att införa detta. I synnerhet var det äldre lärare som inte tyckte att det var så kul, men man måste ju bygga skolan för framtiden.
Inger Nyrell menar att det inte går att svara på om Ross-projektet har varit värt pengarna.
– Det finns ju ingen alternativ samtid att jämföra med, så det är jättesvårt att säga. Men jag har svårt att tro att skolan hade klarat sig utan ett koncept av något slag.
Att syftet att få fler elever och förbättra resultaten inte har uppnåtts förklarar hon med att det hade gått ännu sämre utan Ross-konceptet.
– Vi måste tänka på att elevantalet totalt i Stockholm minskar dramatiskt, och att vi har en konkurrens utan like bland skolorna. Jag tycker att vi håller ställningarna väldigt bra om man har det i åtanke.
Nedläggningen av Ross Global Academy kommenterar Inger Nyrell med att den var ”en politisk fråga”.
– Det handlade definitivt inte om brister i Ross-konceptet. Det är jag fullkomligt övertygad om.