Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm hävdar att satsningen på Ross har varit lyckad, och har inga invändningar mot att skolan betalar avgifter till ett privat utländskt skolföretag.
– Om rektorerna anser att det är värt kostnaden för att det medverkar till att förbättra resultaten, så tycker jag att det är helt rätt att göra den satsningen.
Men om man sammanfattar skolans åtta år med Ross-konceptet så visar det sig att resultaten snarare har blivit sämre. Hur kommenterar du det?
– Det är alltid svårt att i efterhand bedöma hur resultatet annars skulle ha blivit. Tensta gymnasium har länge haft svårt att rekrytera elever, bland annat på grund av konkurrensen från friskolorna. Jag ärvde visserligen Ross-projektet från Socialdemokraterna, men anser ändå att om skolan inte hade gjort denna satsning så hade den varit nedlagd i dag.
Hade man inte kunnat undvika nedläggning med en annan typ av satsning?
– Det är mycket möjligt. Men pedagogiska koncept kan både hjälpa och stjälpa en skola. Ska det vara till någon nytta så krävs det att all personal är starkt engagerad i de bakomliggande pedagogiska idéerna.
Lärarnas tidning har talat med ett flertal lärare på Ross Tensta gymnasium som är starkt kritiska till Ross-konceptet. Hur ser du på det?
– Min bild är ändå att majoritet av lärarna på Ross Tensta gymnasium anser att det har varit bra, och förstår att satsningen har handlat om att rädda skolan från nedläggning.
Har stängningen av Ross Global Academy i New York påverkat din inställning till Ross?
– Nej. Min bild har hela tiden varit att detta samarbete har varit bra. Men däremot så tillför vi inte längre några pengar till Ross-konceptet. Om fler skolor vill satsa på detta så får de göra det inom ordinarie budget.
Niklas Arevik