Det gick flera år efter min högläsningsshow innan jag ”knäckte koden”. Tyvärr har jag inget minne av hur det kändes. Till skillnad från simning och cykling – där minns jag exakt känslan när det plötsligt hände. Det beror nog på att man inte lär sig skriva och läsa från en stund till en annan. Utvecklingen av språket och kommunikationen börjar ju redan hos spädbarnet och processen är lång. Och den pågår och ska pågå även i förskolan.
”Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa.”
Så står det i förskolans läroplan. Det står inte att barnen ska kunna läsa och skriva innan de lämnar förskolan. Trots det finns oron att fokus på tydligare kunskapsmål i förskolans verksamhet kommer att leda till en skolifiering. Det är en oro att ta på allvar, tycker jag. Lek är fortfarande det sätt som barn bäst lär sig på. Det gäller att ta vara på lusten att förstå sin omvärld, att väcka nyfikenheten för att vilja läsa och skriva.
Förskolans uppgift är att utveckla barn till att bli läsande och skrivande personer – men för den skull inte att lära dem som i skolan. Det vet vi ju så väl, men det finns en risk att gränserna flyttas, lite i taget.
Som Ingrid Pramling Samuelsson, professor i pedagogik i Göteborg skriver i sin krönika i detta nummer: ”Att utvecklas till en läsande och skrivande person innebär alltså att få en bred bas som är så oerhört mycket vidare än den fokusering som blivit på bokstäver i många förskolor.”
Så till något helt annat. Jag har skrivit det förut men upprepar gärna: tidningen Förskolan har de bästa läsarna. Läsare som engagerar sig i tidningen, som hör av sig med idéer, inspiration och reaktioner. Att ha en sådan dialog är varje redaktions dröm, för då ökar oddsen för att skapa en tidning som verkligen känns angelägen när den landar i brevlådan eller brevinkastet.
På senare tid har den där kontakten ökat ännu mer, åtmin-stone med en del av er – på vår Facebooksida. Där kan en fråga eller efterlysning från dig eller oss få ett snabbt svar och en debatt kan dra igång på ett litet klick. Där berättar vi också om vad som händer bakom kulisserna på redaktionen.
När jag skriver det här har 1764 personer gått in och ”gillat” sidan. Det är fantastiskt, men vi vill bli många fler.
Om du är nyfiken men inte vet hur man gör kan jag rekommendera vår serie artiklar om de sociala medierna
– du hittar guidens första och andra avsnitt på vår webb,
www.lararnasnyheter.se/forskolan. I det här numret publicerar vi den tredje delen i serien, den handlar om bloggar.
Trevlig läsning!