Se upp med stressen, även i små mängder. En ny studie visar att även mildare psykisk utmattning kan vara skadlig.
Studien, där 17 000 yrkesarbetande och slumpmässigt utvalda svenskar ingår, visar att personer med höga nivåer av stress löpte stor risk att drabbas av ohälsa. Men även de med lägre stressnivåer under kortare perioder befann sig i riskzonen. De löpte 70 procent högre risk att bli sjukskrivna på grund av stress jämfört med de som inte kände av någon stress alls.
– Svenskt arbetsliv har blivit oerhört avancerat och slimmat och det ställer höga krav på såväl chefer som på anställda. Är man då inte i form, psykiskt eller fysiskt, kanske man inte orkar med pressen, säger docent Cecilia Magnusson vid institutionen för folkhälsovetenskap, som lett studien.
Många stressrelaterade symtom anses inte allvarliga nog för en diagnos, såsom lättare oro, ängslan och nedstämdhet. Men studien visar att det finns ett samband mellan milda stressymtom och långvarig arbetsoförmåga.
– Att ha sömnproblem eller känna sig nedstämd är väldigt normalt. Trots det visar det sig att så pass lätta problem slår hårt och leder till att man anses oförmögen att vara arbetsför, säger Cecilia Magnusson.
Det är viktigt att skilja på positiv stress, att man har fart och fläkt och nya sporrande utmaningar, och på att man upplever att man mår dåligt, känner sig nedstämd och ångestladdad, vilket är konsekvenserna av hög negativ belastning.
– Dagens moderna arbetsliv ställer höga krav, vi behöver vara lite av superheroes för att orka, säger Cecilia Magnusson.