Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Blogga själv eller kolla in andra

$
0
0

Bloggar är ett slags digitala loggböcker på internet där man kan nå ut med sina hjärtefrågor till omvärlden. Eller åtminstone en del av den. Att följa andras bloggar kan vara ett bra sätt att hålla koll på heta frågor – i förskolan till exempel.

Bloggen Det vimlar av bloggar på internet och ofta hör man folk hänvisa till debatter och diskussioner som pågår i ”bloggosfären”. Bloggarna handlar om precis allt möjligt, som mode, resor, politik, föräldraskap, miljöfrågor och förskolefrågor. Och bloggförfattarna är en mycket brokig skara, från privatpersoner till journalister, myndigheter, företagare, forskare, lärare och politiker.
 
Det är just det som är en del av charmen med bloggar: att alla kan nå ut med det som de vill ha sagt på ett enkelt och snabbt sätt. Och att alla som är intresserade av ett visst ämne kan hitta någon som bloggar om just det.

Förutom att det kan vara kul att läsa om sina specialintressen och diskutera dem med likasinnade kan du också ha nytta av bloggar i arbetet om du vill hålla dig uppdaterad i vissa frågor eller ämnen. Eller om du själv vill berätta om hur ni arbetar på din förskola och diskutera yrkesfrågor med andra i samma bransch.

Alexander Stenroos i Dalby i Skåne vikarierar i förskola och har bestämt sig för att utbilda sig till förskollärare. För en tid sedan startade han tillsammans med en kamrat, som också arbetar i förskola, bloggen Vår förskola. Tanken är att alla som är intresserade av förskolefrågor ska kunna mejla in egna inlägg till bloggen, som han hoppas ska fungera som ett forum för förskolefrågor.

–I personalrummen märker man hur otroligt mycket kunskap det finns om hur olika problem i dagens förskola kan lösas och vi tänkte att många skulle ha glädje av att all den kunskapen når ut till flera, säger Alexander Stenroos.

–Det är genom diskussion och upptäckten av att många tänker likadant som vi kan finna styrkan att göra förskolan till en så bra plats som möjligt för både personal och barn. Där ville vi fylla en funktion som mötesplats, fortsätter han.

Än så länge finns det inte så många inlägg på bloggen men han hoppas att det ska bli fler med tiden.

Anna Hermansson, förskollärare på Frida förskola i Trollhättan tycker att bloggen, som hennes arbetslag har startat på avdelningen Rälsen, är ett jättebra arbetsverktyg.

–Vårt främsta syfte var att kunna visa upp vår verksamhet för föräldrarna men vi har också upptäckt att bloggandet är ett effektivt och snabbt sätt för oss pedagoger att dokumentera det vi gör, säger hon.

Rälsens blogg har blivit mycket uppskattad av föräldrar och barn och även andra som mor- och farföräldrar, som kan följa vad barnbarnen gör i förskolan. Barn-en på förskolan får vara med och välja ut bilder och ibland skriver de egna inlägg på bloggen – efter egen förmåga.

–Föräldrarna har fått ge sitt godkännande till att vi lägger ut namn och bilder på barnen och de flesta har sagt ja. Men vi lägger inte ut bilder där barnen är halvnakna eller nakna eller i andra känsliga situationer som när de sitter på toaletten, säger Anna Hermansson.

Från början var Rälsens blogg tänkt som en intern angelägenhet men eftersom den ligger öppet för alla på internet är det samtidigt ett bra forum för förskolan att visa att de arbetar medvetet och professionellt och att det som de gör på dagarna kan kopplas till målen i läroplanen, berättar hon. Bra för föräldrar som ska välja förskola till sina barn, till exempel.

–Jag vill verkligen rekommendera andra som är intresserade att testa det här. Våra barn, föräldrar och pedagoger är helsålda på Rälsens blogg. Att starta den var superenkelt, även för mig som inte var särskilt datorvan när jag började. Kan jag så kan vem som helst klara det, säger Anna Hermansson.

Men man kan också starta en blogg för att man tycker att det är roligt att skriva och att laborera med bilder och annat på bloggen. Det var drivkraften för förskolläraren Nina Larsson som vi skrev om i ”Intervjun” i nummer 10/2010, när hon startade sin blogg där hon skriver både om personliga saker och om sitt arbete i förskolan. Genom att föra dagbok på nätet bygger man samtid-igt upp ett personligt digitalt arkiv som man kan gå tillbaka till på samma sätt som man bläddrar i gamla fotoalbum och dagböcker.

För den som vill starta en blogg finns det flera så kallade bloggverktyg, sidor med färdiga mallar, som är gratis att använda. Det enda som krävs är att man registrerar ett konto.

Vill du sedan gå vidare och nå ut till en större publik finns det vissa knep för hur man kan göra det. Ett sätt är att märka inläggen som du skriver med olika nyckelord, så kallade ”taggar”. Ett annat sätt är att se till att andra bloggar som du länkar till från din blogg kommer att länka tillbaka till din blogg.

Maria Nöjd

Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>