Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all 10064 articles
Browse latest View live

Många lärare på Kronan nekas ersättning för psykiskt lidande

$
0
0

Lärare som inte mötte mördaren nekas skadeersättning. ”Afa:s definition av hot är för snäv”, säger Lärarförbundets expert på arbetsskadefrågor.

27 av Lärarförbundets medlemmar har ansökt om ersättning för det psykiska lidande de har utsatts för efter skolattacken mot Kronan i Trollhättan. Men lärarna får inte traumat erkänt som arbetsskada om de inte mötte gärningsmannen.

Karin Agardius och Christian Edvardsson, som intervjuas i reportaget om Kronan, är två av de lärare som har fått negativa förhandsbesked från försäkringsbolaget Afa på sina ansökningar om arbetsskada.

— Det handlar om att man inte har varit direkt utsatt för hot, det vill säga att du inte har stått öga mot öga med gärningsmannen, kommenterar presschef Caroline Rylander på Afa Försäkring.

Lärarna vi har talat med har befunnit sig vägg i vägg med mördaren och har känt fara för sina och elevernas liv. Är inte det ett direkt hot om våld?

— Jag förstår att det måste ha varit en fruktansvärd upplevelse. Men som praxis är i dag för hot och våld omfattas inte sådana personer av försäkringen.

Lärarförbundet kommer att driva frågan vidare:

— Lärarna har varit oerhört utsatta av ett extremt hot utifrån och vi anser att Afa:s definition av hot är för snäv, kommenterar Hans Flygare, expert på arbetsskadefrågor på Lärarförbundet.

Förbundet kopplar nu in LO-TCO Rättsskydd för att i första hand föra en dialog med Afa Försäkring innan försäkringsbolaget fattar slutligt beslut i arbetsskade­ärendena. Beslutet kan sedan överklagas.

Ersättningsbeloppen för hot och våld är blygsamma, ett par tusen kronor kan det röra sig om, men det är alltid en individuell bedömning, enligt Caroline Rylander.

— Det handlar inte om mycket pengar. Men det ger ett erkännande för att den som drabbas har utsatts för något extremt, säger Hans Flygare.

Dessutom är en erkänd arbetsskada krav för att få ersättning för förlorad arbetsinkomst, sjukbesök och läkemedelsköp.

Lärarförbundet i Trollhättan känner till att tio av medlemmarna har fått negativa förhandsbesked om sina ansökningar om arbetsskada. Bara en har fått arbetsskadan godkänd. Hur det har gått för övriga 16 medlemmar vet lokalavdelningen inte ännu.

Stefan Helte

Hej Kristina …

$
0
0

Här möter du i varje nummer en förskollärare som berättar om sig själv. Den här gången lär vi känna glädjespridaren Kristina Sjöbäck som har tagit steget till att bli chef.

Du bytte jobb och blev biträdande förskolechef för inte så länge sedan. Hur trivs du?

– Jag trivs bra. På Trekantens förskola ville de ha en ledare som är synlig och tillgänglig i verksamheten. Jag har jobbat som förskollärare i nästan 20 år. Nu är jag i barngrupp 20 procent och fungerar som timvikarie, kombinationen passar mig.

En tidigare kollega tipsade om att du har jobbat mycket med delaktighet och glädje. Hur har du gjort det?

– Just där höll vi på att lära oss om Ipadens möjligheter och barnen drev oss hela tiden framåt med sina frågor. Det finns många situationer där det går att få barnen delaktiga. Det kan handla om frukosten till exempel, att barnen själva kan påverka vad de vill äta. Vi pratade även mycket om att glädje och nyfikenhet smittar, är vi pedagoger glada och nyfikna så blir barnen det, och då drar de oss vidare. Det blir en positiv rundgång.

Hur arbetar du med glädje och delaktighet som förskolechef?

– Jag värnar fortfarande om det, men nu gäller det även personalen. Det gäller att hitta former där personalen ser ett kvitto på vad de gör, att deras arbete har betydelse. Därför är det dagliga systematiska kvalitetsarbetet med reflektion viktigt. Det handlar också om att hitta ett gemensamt intresse som både barn och personal brinner för, någonting utmanande som det går att lära sig något nytt av. Jag vill ha en kultur där både barn och personal hittar nya kunskaper varje dag.

Hur skapar man en sådan kultur?

– Feedback och kommunikation tror jag är jätteviktigt. Hur kommunicerar vi på ett öppet och respektfullt sätt i arbetslaget? Just nu håller vi på med att sätta upp spelregler för varje arbetslag. Det kan handla om att en kollega gör något som jag skulle ha gjort annorlunda. Ska jag ta upp det direkt eller senare? Man kommer överens på förhand om vad som är rätt tillfälle. Att vara ödmjuk och erkänna att man kan göra fel även som chef är också viktigt. Det ger en kultur där man vågar pröva och kan hitta nya utvecklande vägar att gå.

Vad har du lärt dig av att byta roll?

– Man blir med­veten om hur mycket det finns att ta hänsyn till som chef. Som enskild förskollärare kan man ibland undra varför cheferna beslutar som de gör. När jag nu sitter med alla pusselbitar kan jag ha en annan förståelse för besluten.

Hur tror du att förskolläraryrket kommer ha förändrats om 20 år?

– Yrkets status kommer ha höjts ytterligare och det finns fler förskol­lärare. Vi kommer även att möta fler specialiserade pedagoger och att det kommer att tänkas lite annorlunda när man bygger arbetslag. Pedagogik och metod har vi i dag men jag tror att ämneskunskaperna måste öka.

Erik Ignerus

Spänning på sjukhus

$
0
0

Boken Robinhund handlar om barnen som alltid får skulden, men som ofta drivs av äventyrslust och tro på sin egen förmåga.

Robinhund har ingen lust att gå till förskolan den här dagen. ”Alla är dumma” säger han till sin storebror.

Vid maten häller Robinhund upp sitt glas med mjölk själv (fast barnet med det passande namnet Tjalle är snabb att påpeka att de inte får hälla själva). Robinhund står på bordet samtidigt som han häller och snart är det mjölk över hela bordet. Så där fortsätter det hela dagen. Hela tiden har Robinhund ett stort leende och en välvilja att han och vännerna ska ha det roligt, men hela tiden spårar det ur. Robinhund får skäll om och om igen av pedagogerna och till slut får han nog och gömmer sig. Ända tills hans storebror kommer för att hämta honom gömmer han sig. ”Det var inte jag” säger Robinhund och storebror tror honom. Faktiskt så gör han det. Här är den, boken om det barn som finns på varje förskola! Det skrivs alldeles för få böcker om det barnet, barnet som det alltid händer saker kring och som alltid får skulden. Nu är det i och för sig nästan alltid det barnets fel, men aldrig med mening. Det är ett barn som tror på sin egen förmåga och är så nyfiket och äventyrslystet så saker inte kan annat än hända, och ibland gå fel, kring det.

Illustrationerna i boken är otroliga. Du ser varje persons personlighet genom några få penndrag. Känslouttrycken är så välillustrerade att du smittas och kommer på dig själv att själv ha samma ansiktsuttryck som karaktären i boken när du läser. Som pedagog känner jag igen mig själv i de vuxna, och får mig en tankeställ­are kring hur jag gör när jag ger barnen på förskolan tillsägelser. Men det bästa med boken är att få läsa om det här barnet och hur oskyldigt det ändå är, trots allt som händer kring det.

Sandra Hollstedt förskollärare

Spänning på sjukhus

$
0
0

Jag älskar att läsa böcker för barn! När man får ta del av deras funderingar, erfarenheter och reflektioner kan jag bli helt lyrisk. Med den här boken blev det många sådana stunder. Jag läste boken första veckan i vår nya barngrupp. 17 nyfikna och förväntansfulla sexåringar hade bland tre böcker röstat fram att jag skulle läsa Sjukhustjuven. Jag hann inte läsa många rader förrän vi fick något att diskutera. Vad är bedövningsplåster? Och när behöver man det? Eleverna berättade om sina erfarenheter av sjukhus och skador. Några barn hade också varit med om att deras pedagog på förskolan fått cancer och berättade om det.

Rex har fått utslag på kroppen och är därför på sjukhuset för att ta reda på vad det är. Hans syster Rut är också med. När Rut ska hämta Nintendospelet de glömt i väntrummet är det borta. Lite senare är ett annat barns glass i frysen borta. När sedan ytterligare ett barn blir av med sin kanin förstår Rut att det måste finnas en tjuv på sjukhuset. Men vem? Och hur ska de fånga tjuven? Rut och Rex gör en fälla och tillsammans med de andra barnen gömmer de sig bakom soffan i väntrummet för att se vem tjuven är. Eleverna gissar vilt vem som kan vara tjuven. De tar hjälp av både bilder och text för att gissa. Kan det vara pingvinen som finns på bokens baksida? Eller kanske Doris, sjuksköterskan som alltid verkar dyka upp när något försvunnit? Boken ger en bra start för boksamtal. Vi gissade vad som skulle hända, kopplade text till egna erfarenheter och redde ut ord.

Boken har ett lätt språk och beskriver ur barns perspektiv hur man kan se på omvärlden. Det är många roliga bilder som man kan stanna upp och prata kring. Boken är på 36 sidor men det tog några dagar att läsa ut den eftersom vi hade så mycket att prata om.

Eleverna tyckte att boken var spännande och rolig. Det blev en riktigt mysig stund med en känsla av gemenskap.

Så läs Sjukhustjuven och gå in i barnens värld med hopp om många nya tankar hos både elever och pedagog.

Anna Andersson Förskollärare

Svårt stressade fortsätter jobba

$
0
0

Foto: Per Groth

Var fjärde grundskollärare besväras av arbetsrelaterad stress. Många jobbar på trots sömnbesvär och ångest.

Bara psykologer och socialsekreterare ligger högre bland de yrkesgrupper som upp­lever hög psykiskt belastning i arbetet, enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket. 

Förskollärare och fritidspedagoger har också höga tal, var femte upplever stressrelaterade besvär. De toppar även listan över sjuktal på grund av psykiska diagnoser (se grafik). 

Att grundskollärares sjuktal är lägre kan tolkas som att de i högre grad går till arbetet trots belastningen.

— Man går inte hem i första taget om man känner stress. Tvärtom, man jobbar mer, ­säger Marie ­Andersson, grundskollärare och arbetsplats­ombud för Lärarförbundet på Skiljeboskolan i Västerås.

I Västerås visar den lokala medarbetarenkäten från förra året att 38 procent av låg- och mellanstadielärarna upplever att de »alltid har för mycket att göra«. När de ska uppskatta vad som hindrar dem från att arbeta effektivt anger 63 procent »hög arbetsbelastning«, men »datasystem« hamnar också högt med 54 procent.

Även den svåra vikarie­situationen, högre krav på dokumentation och fler pedagogiska utredningar tynger, förklarar Marie Andersson.

— Allt ska dokumenteras nu för att man ska ha ryggen fri, och det finns inte lika mycket annan personal längre. 

Det finns flera anledningr till att jobba trots stressen.

— Det är ingen som egentligen gör ditt jobb när du är borta. Även om du får en vikarie ligger allt kvar och väntar på dig, säger Marie ­Andersson.

Just vikariesituationen har varit en av de stora utmaningarna, bekräftar Jan Lindblom, barn- och utbildningsdirektör i Västerås. Staden satsar nu på andra resur­ser, som lärarassistenter och resurs­pedagoger. 

— Vi ser också över rektorers förutsättningar att hinna med lärarna. 

Även it-stressen kommer att minska, enligt Jan Lindblom.

— Västerås stad har satsat ganska kraftigt på digitalisering, men vi har inte riktigt haft en organisation för att ta hand om det. Nu har vi anställt en it-chef och flera it-administratörer som ska hjälpa skolorna. Vi har också satsat på fortbildning för lärarna.

Hans Flygare, Lärarförbundets arbetsmiljöexpert, hoppas att den nya föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö (Afs 2015:4) blir ett verktyg för arbetsgivare och fack att fördjupa arbetet.

— Vi måste börja prata om belastning och balansen mellan resurser och krav. Vi vet att hög arbetsbelastning leder till ohälsa på sikt. 

Enikö Koch

»Lottning framstår som lösningen«

$
0
0

Ta bort möjligheten att köa för en plats på populära friskolor, tycker Skolkommissionens nye ordförande Jan-Eric Gustafsson.

Professorn i pedagogik var extra tydlig när utbildningsminister Gustav Fridolin bad honom ta över ordförandeskapet i Skolkommissionen.

— Jag satte som villkor att det behövs en förlängning till mitten av maj nästa år, säger Jan-Eric Gustafsson.

Nu har han till slut fått som han vill. Kommissionen får ytterligare några månader på sig att visa hur kunskapsresultaten ska höjas, hur undervisningskvaliteten kan bli bättre och hur likvärdigheten i skolan ska öka.

Varför tog du uppdraget?

— När vi kommit så här långt var det tydligt att det måste bli någon av oss som redan satt i kommissionen. Jag sa okej, men det var med viss bävan och tvekan.

Bävan – varför då?

— Många frågor ska lösas och tiden är väldigt knapp.

Din föregångare Anna Ekström öppnade för att bussa elever för att bryta segregationen. Fortsätter du på den linjen?

— Det finns inte någon samsyn i kommissionen om kvoteringsliknande lösningar. Dels finns det diskrimineringslagar som riskerar att gå på tvärs med sådana lösningar, dels finns invändningar mot kvotering som idé. Vi diskuterar olika lösningar som ska förena möjligheten att välja skola med åtgärder för att minska skol­segregationen.

Hur kan man på annat sätt motverka skol­segregationen?

— Det kan bli svårt att formulera generella regler. Vi ska överväga förslag som säger att skolhuvudmännen, men även rektorer och förskolechefer, ska verka för att vi får så blandade elevgrupper som möjligt. Men vi överväger även förändringar i de regler som styr antagande och mottagning av elever.

Det låter inte särskilt bindande.

— Skriver man »skall verka för« är det en tydlig markering.

Kommer ni att föreslå obligatoriskt skolval?

— Ja, mycket talar för det. Tanken med obligatoriskt skolval är att nå de grupper som inte väljer och som borde göra det. Men det finns också forskning som pekar på att skolval snarare ökar segregationen. Vi ska noga överväga frågan och om kommissionen föreslår ett obligatoriskt skolval så kan det bli ett förslag som kombineras med andra åtgärder.

Vill du förändra närhetsprincipen?

— Vi diskuterar det. Att ta bort den för de yngre barnen framstår inte som särskilt meningsfullt. För dem är det en fråga om trygghet. Men för elever äldre än sexan–sjuan kan man tänka sig en uppluckrad närhetsprincip. Det ska vi utreda mer.

Är köandet till populära friskolor ett ­problem?

— Kötid till fristående skolor är den princip kommissionen ifrågasätter mest. En del föräldrar ställer barnen i kö innan de kommer hem från BB. Det finns en stor tvekan bland i stort sett alla ledamöter till att kötiden ska få finnas kvar.

Vilka är era argument?

— Det är en social orättvisa. Det finns ju en samling attraktiva friskolor med hög social status där många föräldrar vill få in sina barn. Vi vill motverka att bakgrunden får för stort genomslag. Problemet är att det inte finns så många alternativ — just nu är lottning det återstående alternativ som framstår som mest framkomligt.

Lärarförbundet föreslår att skolpengen ­skrotas – hur kommenterar du det?

— Jag delar kritiken av skolpengen i sin nuvarande form. Det är ett väldigt konstigt system. I skollagen står att man ska fördela resurserna kompensatoriskt. Många kommuner bryter mot detta. Men jag tror inte det beror på illvilja, utan på att man inte har underlag och inte känner till hur fördelningen ser ut.

Kommer Skolkommissionen att lägga förslag kring detta?

— Jag hoppas att det går i någon form. Om man inför ett system i kommunala skolor där man ger mer pengar till de skolor som har en mindre gynnsam elevsammansättning så måste det även gälla de fristående skolorna. Elever i fristående skolor kommer oftare från familjer med högre utbildningsnivå, men spridningen är stor. Det är viktigt att inte prata om friskolorna som en grupp.

Du var en av tre författare till SNS-rapporten »Policyidéer för svensk skola« och drev där frågan om statlig skolpeng.

— Resonemanget är detsamma. Man använder information om elevsammansättningen för att fördela pengar efter de behov som finns. Tanken är att det ska öronmärkas till kommunerna och att det ska finnas ett riktvärde per skola. Men det är grova mått och kommunerna bör ha en möjlighet att justera dessa. Det finns till exempel alltid elever med särskilda behov.

I samma rapport argumenterade du för att begränsa friskolornas vinster.

— Framför allt var vi inne på att få till en mycket striktare kontroll av etableringen. Men det innebär att kontrollen blir starkare även av kommunala skolor om de inte sköter sig. Villkoren för etablering ligger för närvarande inte på vårt bord, det tittar Ilmar Reepalu på i sin utredning.

Vad ser du själv som en rimlig vinstnivå?

— Jag vet inte om det är just den frågan om vinstuttag man ska ställa sig. Det viktiga är att vi har ett finansieringssystem som styr rätt.

Vad behöver göras för att höja läraryrkets status?

— Viktigast är professionsprogrammet som ska kunna leda till nya arbetsuppgifter och höjd lön. Vi ser tre huvudsteg under en lärares arbetsliv: 1) bli utbildad och undervisa elever, 2)undervisa blivande lärare, 3) medverka i kunskapsutveckling genom att forska och delta i utvecklingsarbeten. En bakgrund till den här modellen är kritiken mot systemet med förstelärare. Då infördes differentierade kategorier utan att på ett tydligt sätt ange kriterier.

Hur ser du på kritiken mot lärarlönelyftet?

— En del arbetsgivare betraktar det som permanent, andra som temporärt. Så kan det inte fungera – det vore bra om en samsyn växte fram.

Ökar dina förhoppningar om att era förslag blir verklighet nu när Anna Ekström blivit minister?

— Så kan det väl vara. Däremot får ju inte hon som minister gå in och styra vårt arbete. Men om Anna tycker att vi hittar på saker som strider mot det vi kom överens om i delbetänkandet så kanske hon inte blir så välvilligt inställd.

Torbjörn Tenfäldt

Tidslinje: Skolattacken på Kronan

Förslag på ny digital lärarutbildning

$
0
0

Starta en ny digital lärarutbildning i Kista, föreslår tre professorer vid Stockholms universitet. Samtidigt pågår arbetet med att utveckla det digitala innehållet i lärarutbildningarna runt om i landet.

Lärarstudenter kan gå en hel utbildning utan att lära sig använda digital teknik i undervisningen. Att reformera lärarutbildningarna verkar inte vara en framkomlig väg, utan en ny utbildning behöver startas för att möta dagens utmaningar. Det skriver professorerna vid Stockholms universitet, Uno Fors, Robert Ramberg och Staffan Selander, tillsammans med Johan Ödmark, vd för Kista science city på DN Debatt på torsdagen.

Att implementera en ”digital omdaning” på nuvarande lärosäten ser inte debattörerna som en framkomlig väg, på grund av bland annat ett ”institutionellt motstånd”. Därför hoppas de att regeringen ska skjuta till pengar för en helt ny utbildning, vars erfarenheter senar även skulle berika andra lärosäten.

Men Anna Hagborg, utbildningsledare för lärarprogrammen vid Uppsala universitet, tycker inte att en ny utbildning är en bra idé.

– Det är bättre att låta redan etablerade lärarutbildningar ta ansvar för att uppfylla det lärandemål som finns inom detta område.

I Uppsala ingår obligatoriska ikt-delar i lärarprogrammet, förklarar Anna Hagborg, och de håller på och utvecklar och bygger ut dessa delar ännu mer.

– Även om det finns saker att utveckla så menar jag att vi kommit en bra bit på väg.

Vid Göteborgs universitet pågår ett långsiktigt arbete med digital kunskap och pedagogik, det finns ett nytt måldokument som ska vara uppfyllt 2020.

Enligt Maria Jarl, ordförande i samordningsnämnden för lärarutbildningarna vid Göteborgs universitet, finns det mycket kvar att göra, men också planer för att göra det.

– Jag förstår inte riktigt kritiken mot att det inte finns ett obligatoriskt innehåll. Det är ju ett ansvar som lärosätena har att integrera dessa frågor i alla program, säger hon.

Maria Jarl vill inte ta ställning för eller emot en ny lärarutbildning, men säger att det redan idag finns ett utbyte mellan landets lärarutbildningar kring digital kompetens, exempelvis vid det årliga MIK-konventet, som i år anordnas i Borås.

– Det är generellt sett en bra idé att vi ska lära av varandra, säger Maria Jarl.

Även Clas Hättestrand, prorektor med övergripande ansvar för lärarutbildningarna vid Stockholms universitets lärarutbildningar har besvarat kritiken idag och ”välkomnar engagemanget” (se länk i ruta här intill).

Enikö Koch

Oscar drog en nitlott

$
0
0

”De satt på mig, en på benen, en på ryggen. Två vuxna män. Det kändes riktigt hemskt. Jag bara kämpade emot.”

Det har gått några dagar sedan Ekots granskning av ”fallet Oscar” sändes. Han var nio år då personalen på hans skola vid flera tillfällen höll fast honom mot golvet. Jag lyssnar på programmen om och om igen. Flera experter vittnar om hur farligt det är att hålla fast en person som är i stark affekt, på mage på det sätt som gjordes mot Oscar. I värsta fall kan det leda till döden.

Förutom detuppenbart horribla i att skolan utsätter elever för livsfara, är det en sak som slår mig med full kraft: Skollagen tillåter faktiskt såna här metoder. Skolinspektionens generaldirektör Helén Ängmo säger i ett radioinslag att myndigheten ska pröva fall som Oscars mot två ställen i lagen: det som slår fast att ingen ska bli utsatt för kränkning, och det som säger att läraren har befogenheter att ta till åtgärder för att upprätthålla trygghet. Och i Oscars fall har man bedömt att det var rimligt att göra så här. Samma bedömning har myndigheten gjort i 35 av de 43 fall av fasthållning som Ekot har gått igenom.

För de här barnen är det hela ett enda stort lotteri. På en annan skola hade de inte behövt bli fasthållna. På den skola där Oscar går nu har personalen aldrig hållit fast honom – trots att han har blivit arg även där. De har kartlagt vilka situationer som är svåra för Oscar – till exempel tävlingar på idrotten – och sedan anpassat verksamheten efter hans behov.

Känns metoden igen? Ja, det är klassiskt specialpedagogiskt arbete. Ett sånt som ska finnas och fungera på alla skolor. Det står också i skollagen.

Gertrud Svensén Chefredaktör

Var är Snorlax och Lapras?

$
0
0

Letandet efter de populära pokémonfigurerna fortsätter – mot högre nivåer.

Foto: Mats Erlandsson

»Magmar med 464 cp är min bästa pokémon. Men jag tror jag gillar Meowth bäst för den ser ut som min katt.«

Jim Love Kohronen, 10, förklarar att cp står för combat power och är ett mått på hur bra en pokémon är på att fajtas i de pokémongym som dyker upp på mobilskärmen när man är på vissa platser i stan.

Fast han och hans kompisar Theodor Hultman, Sixten Härnström och Elias Lundin är inte främst intresserade av att strida i gymmen, utan mer av att leta nya pokémon som de fångar med virtuella bollar. De har snabbt lärt sig vilka platser i Västerås som är bra. Tar de sig till Rocklunda, en kilo meter från fritidsklubben där vi befinner oss, kan till exempel den förhållandevis sällsynte Mr Mime visa sig i mobilen.

— Och Botaniska trädgården bredvid biblioteket är bra. Där brukar det sitta jätte många och spela, berättar Sixten. Han började spela Pokémon Go redan före lanseringen i Sverige den 16 juli.

Hans bästa kap hittills är Vaporeon med 1 500 cp. Men favoriten — Snorlax — letar han fortfarande efter.

Nästan alla deras kompisar är på jakt efter de färgglada monstren. Theodors pappa spelar. Och Sixtens morfar. Varför? För att det är så kul.

— Man går på upptäcktsfärd, ser nya platser och får nya och bättre pokémon. Det är jättespännande att se vad det blir av äggen, säger Elias.

Äggen, som man kan samla på sig vid så kallade pokéstops (platser där många människor spelar som visas med en symbol på skärmen) läggs i inkubatorer och kläcks när spelaren har gått ett visst antal kilometer. Har man tur är det en raritet som Lapras som tittar fram.

— Fast en gång gick jag två kilometer för en Rattata, den sämsta pokémon, säger Theodor.

De pokémon de redan har kan de utveckla till nya, bättre och starkare. Det gör de genom att ge sina dubletter och tripletter till Professor Willow som ger godis i retur. Eller med grabbarnas egna ord:

— Man får candysar när man transferar och använder candysarna när man evolvar.

Det har förts en kultursidesdebatt om huruvida Pokémon Go är utvecklande eller begränsande. De här killarna har både för- och nackdelar fullständigt klara för sig:

— Det är bra för såna som behöver motion. Jag är ute och går minst två timmar om jag inte har fotboll. Förut satt jag mest hemma vid datorn eller tv:n och spelade, säger Sixten.

— Man får nya vänner. Jag har träffat flera killar på samma ställe flera dagar i rad. Då lär man känna varandra, tilllägger Theodor.

Fast det har hänt att folk har dött, enligt Jim.

— Det var en kvinna i Japan som blev påkörd för att mannen som satt i bilen spelade medan han körde, säger han.

Och Elias ger ett råd:

— Man måste kolla var man går. Man ser när det blir en bilväg på skärmen, då brukar jag titta upp.

Det finns 40 nivåer och 151 olika figurer. Vad händer när de har hittat alla? Det beror på hur många upp dateringar det kommer. Om det inte kommer så många blir det tråkigt till slut. Men de lär nog spela ett tag till i alla fall.

Theodor:

— Man vill nå toppen, ha allt fullt. Det är målet.

Karin Lindgren

På upptäcktsfärd i mattelandet

$
0
0

Genom att analysera undervisningen, frigöra sig från boken och bjuda in eleverna till gemensamt utforskande har synen på matematiken förändrats på Manillaskolan. Bland både lärare och elever.

Foto: Ylva Sundgren

 4 multiplicerat med 16. Varför räknar ni det?

Maria Farkas Rudin är lärare i matematik på Manillaskolan i Stockholm, en specialskola för döva och hörselskadade elever där all konversation sker på teckenspråk.

På bänken framför Wilma Björck och Axel Lindblad i klass 9 ligger papperslappar med siffrorna 3 och 4 i olika talkombinationer, exempelvis 3+3+3+3, 3 x 4, 4 x 4 x 4 och 3 upphöjt till 4. Här finns också lappar med likhetstecken och tecknen för större än och mindre än. Deras klasskamrater har samma uppsättning lappar och alla kämpar febrilt med att kombinera tal och tecken för att skapa uppställningar som stämmer.

Nu vill Maria Farkas Rudin att Wilma Björck och Axel Lindblad ska motivera varför de räknar som de gör. Ett viktigt moment i dagens lektion är nämligen att föra och följa matematiska resonemang, använda matematiska begrepp och uttrycksformer samt att argumentera för sina slutsatser.

Foto: Ylva Sundgren

– Det blir ju 64, då hade jag ju rätt, utbrister Axel Lindblad plötsligt men Maria Farkas Rudin ger sig inte.

– Ja, men varför räknar ni ut det? envisas hon.

För två år sedan initierade rektorn Ann-Sofie Montelius ett förändringsarbete på Manillaskolan. Syftet var att utveckla undervisningen för att i förlängningen höja elevernas kunskaper och öka deras mål-uppfyllelse. Arbetet har omfattat alla lärare på skolan men utformats på lite olika sätt beroende på vilket ämne det rör sig om.

Lärarna som undervisar i matematik fick delta i ett forskningsprojekt tillsammans med forskare från Stockholms universitet. Projektet utgick i sin tur från en forskningsmodell som utvecklats vid Helsingfors universitet, Change Laboratory (se sid 27).

Önskemålet hos både skolledningen och forskarna var att matematikundervisningen skulle bli mer kollektiv och utforskande. Frågeställningar som lärarna arbetat med är exempelvis: Hur undervisar jag? Skapar jag utrymme och förutsättningar för ett utvecklat kunnande hos eleverna? Har jag ett tydligt syfte med det jag gör i klassrummet och vad vill jag komma vidare med?

– Grunden är att kunna analysera sin egen undervisning och se hur den fungerar i förhållande till kunskapsuppdraget i läroplanen. Vi har ägnat mycket tid åt att försöka identifiera vad kunnandet är. Vad är det man kan när man kan? Om en elev kan positionssystemet, vad kan den då? säger Monica Basilier Braennstroem som är förstelärare och speciallärare på Manillaskolan.

Foto: Ylva SundgrenForskarna har intervjuat lärarna och filmat deras undervisning för att beskriva nuläget och försöka ringa in de problem och utmaningar som finns. Vad är det läraren försöker åstadkomma? Och vad är det eleven gör? Vill hon eller han bara göra läraren nöjd?

Change Laboratory liknar en learning eller lesson study på så vis att fokus ligger på att förbättra undervisningen genom att analysera insamlat material, exempelvis en filmad lektion. Men modellerna skiljer sig åt på en viktig punkt. I en learning eller lesson study känner man redan på förhand till ett problem eller en svårighet som man vill åtgärda. Change Laboratory är en övergripande metod för att utveckla grunden för hela verksamheten, i det här fallet matematikundervisningen i stort.

Och för att få ett helhetsperspektiv är en väsentlig del i processen att blicka tillbaka och se verksamheten ur ett historiskt perspektiv, både när det gäller den egna skolan och utbildningssystemet i stort. Men också hur matematikundervisningen har förändrats över tid. Mycket som görs i skolan sker oreflekterat och av gammal vana. Exempelvis finns en tradition inom specialskolan, och även bland speciallärare och specialpedagoger, att arbeta en till en med eleverna, menar Monica Basilier Braennstroem.

Foto: Ylva Sundgren– Man börjar med att identifiera ett problem hos Putte, sedan kommer specialpedagogen och tar med sig Putte med problemet för att lösa det och sedan får Putte gå tillbaka till gruppen igen. Men i stället för att arbeta individuellt med eleverna kan vi pedagoger ta med dem alla in i mattelandskapet, säger hon.

Den gemensamma vandringen i matteland-skapet är en metafor som lärarna använt sig av i utvecklingsarbetet och som ger en bild av det utforskande arbetssätt som man vill åstadkomma. Beroende på elevernas kunskaper kommer en del bara se att skogen är grön medan andra ser stenar och mossa, tallar och lövträd. För läraren gäller det då att finnas tillgänglig för att ställa frågor och utmana. Vad ser du nu? Varför gör du så? Vad upptäckte du där?

– Det är viktigt att få eleverna att förstå att lärandet sker i samspelet, både mellan lärare och elev och mellan eleverna. Det är i samspelet de utvecklar sitt kunnande, säger Monica Basilier Braennstroem.

I klassrummet på Manillaskolan har Maria Farkas Rudin och hennes lärarkollega Ann-Sofi Henning just höjt svårighetsgraden genom att kasta fram ytterligare ett par lappar, (-3 upphöjt till 4) samt (-4 upphöjt till 3).

Foto: Ylva Sundgren– Nej, jag får ont i huvudet, stönar Linnéa Sjöström men kompisen Kevin Shiva manar på för att de ska få till en enda lång sekvens av alla lappar.

Manillaskolans lärare arbetar oftast två och två och Maria Farkas Rudin och Ann-Sofi Henning lägger ner mycket tid på att förbereda lektionerna tillsammans. Sedan de inledde projektet har de släppt taget om matteboken mer och mer och helt i linje med utvecklingsarbetets modell skapar de många uppgifter själva. Helst sådana där eleverna kan arbeta i grupp. Forskarna använder begreppet expanderande uppgifter som gärna ska vara utformade så att det finns en uppgift i uppgiften för att ytterligare vidga elevernas kunskaper.

– Rätt eller fel är inte det viktiga här, det är diskussionerna mellan eleverna vi vill åt. Vi vill att de förklarar och motiverar varför de tänker på ett visst sätt. Dialogen skapar så mycket lärande. Utmaningen för oss lärare är att komma på så pass intressanta uppgifter att eleverna blir nyfikna och engagerade, säger Maria Farkas Rudin.

Men samtidigt måste man akta sig för att förenkla, menar hon:

– När vi pratar om att läraren ska leda vandringen i mattelandskapet får vi se upp så att vi inte börjar bygga för många broar åt eleven. Vissa saker, vissa svårigheter, måste de ta sig igenom.

Och så är det ju det här med klimatet. Ett klassrum där det är högt i tak, där eleverna får säga fel och diskutera med varandra om det som är svårt, är förstås att föredra. Precis som ett öppet samtalsklimat i kollegiet också gynnar processen.

– För att utvecklas måste man våga visa upp sin undervisning och hur man gör och det har varit väldigt spännande. Jag hade inte räknat med att det skulle hända så mycket med mig i det här arbetet men jag tycker att jag har blivit mer medveten om vad jag gör, hur jag gör och att varje, minsta detalj är viktig, säger Maria Farkas Rudin.

Att teckna de matematiska orden utan att ge eleverna för många ledtrådar är svårt. Till exempel är tecknen för cirkel och kvadrat direkt avslöjande. Men det spelar också roll hur man uttrycker sig, precis som det gör i det talade språket.

– Jag har märkt att om jag tecknar på ett visst sätt så ger det en viss förståelse men tecknar jag på ett annat sätt kan det ge andra perspektiv, säger hon.

Maria Farkas Rudin är nöjd med hur hennes undervisning har utvecklats. Det har varit tryggt att forskarna har varit så delaktiga i projektet och hon tycker att hon fått en ny uppsättning verktyg att jobba med.

– Eftersom vi är två lärare i klassen kan vi alltid reflektera efter varje lektion. Dyker det upp svårigheter diskuterar vi tillsammans vad vi behöver justera och ändra på. Att utveckla undervisningen är ju inget man blir klar med, men nu är vi på rätt väg. 

Ulrika Sundström

Torbens lön varierar med skolans resultat

$
0
0

Om Torben Lind gör något extra bra tjänar han ett par tusenlappar mer i månaden.

Foto: Annie Anderberg

Ju fler elever desto högre lön. I Danmark har skolans storlek betydelse för hur mycket rektorerna tjänar. Men det lönar sig också att nå resultat. Alla rektorer på kommunala skolor har möjlighet att förhandla sig till resultatlön, som en del av sin ersättning.

När Torben Lind för ett och ett halvt år tillträdde som rektor för Gilbjergskolen i staden Gilleleje i Gribskov kommun fick han rätt till motsvarande cirka 32 000 svenska kronor extra per år om han kan visa att han gör ett bra arbete och uppnår goda resultat, både pedagogiskt och ekonomiskt.

– I den årliga löneöversynen argumenterar jag för varför jag anser att jag har rätt till extra påslag, säger han.

Gribskov på norra Själland är en kommun med drygt 40 000 invånare och stora sociala skillnader mellan olika kommundelar. Gilbjergskolen har cirka 900 elever från förskoleklass till årskurs nio. Den skapades nyligen genom en sammanslagning av fyra mindre skolor och en av Torben Linds första uppgifter var att ena personalen och få den att gå åt samma håll. Motivera och inspirera lärare är ett exempel på en förmåga som kan ge skolledare lite extra i lönekuvertet.

Foto: Annie Anderberg– Hela förra läsåret pratade vi om värderingar och visioner. Vi lägger stor vikt vid tillit som styrmedel. Det kräver att vi är eniga om målet och vilken nivå vi vill ligga på.

Elevernas kunskapsresultat är ett annat område där en förbättring även kan löna sig på det personliga planet för rektorn. En nationell utvärdering för några år sedan visade att Gilbjergskolen hörde till danska grundskolor där eleverna presterade sämst i ämnen som danska, engelska och matematik. När Torben Lind rekryterades var det för att vända den negativa utvecklingen. Utbildningsnämndens ordförande hänvisade till hans gedigna bakgrund och framgångsrika insatser i skolor i Roskilde och Gentofte, strax norr om Köpenhamn. I Gentofte såg han bland annat till att eleverna fick fler lektioner i idrott och andra tillfällen att röra sig under skoldagen.

– Jag har fått upp elevernas resultat i alla de skolor jag arbetat på, säger han.

Torben Lind tjänar motsvarande knappt 67 000 svenska kronor i månaden, exklusive resultatlön. Den genomsnittliga månadslönen för rektorer i Danmark är drygt 57 000.

Trots landets begränsade yta finns tydliga regionala skillnader. Skolledarna på Själland tjänar mest (61 000), sämst betalda är rektorerna i huvudstadsområdet (53 000).

– Jag har varit intresserad av jobb i Köpenhamn tidigare och blev överraskad av att jag hade behövt gå ner i lön om jag sagt ja till jobbet.

Arbetsmarknaden är god och den som är beredd att byta arbetsgivare har stora möjligheter att få upp lönen. Däremot är Torben Lind mindre nöjd med utvecklingen på de kommunala skolförvaltningarna. Han vill se mer erfarenhet från läraryrket bland chefer och kontorspersonal. I stället tycker han fler och fler akademiker med utbildning i politisk administration tar plats i förvaltningen.

– Det är som att de klonar sig själva om natten. Det är folk som aldrig har arbetat i skolan och som nu talar om för andra vad de ska göra. Förståelsen i förvaltningen blir allt sämre, de talar ett annat språk.

Till sin hjälp har han fyra skolledare, vilket han tycker är för lite.

– När man slog samman skolorna sparade man på skolledningen, samtidigt som kraven på oss har ökat.

Chefslöner inom offentlig sektor i Danmark består av fyra delar: grundlön, funktionslön, kompetens och resultatlön. Grundlönen utgör den övervägande delen. Funktionslönen baseras på vilken typ av chefskap det handlar om – i skolan kan det till exempel vara rektor eller biträdande rektor. Kompetens utgår från vilken utbildning du har i bagaget.

– Lönemässigt kan det vara skillnad om du har en master eller inte i din utbildning, säger Torben Lind.

Utöver lönen har han fri telefon, dator, och internet. Men ingen tjänstebil.

Resultatlönen ser han som grädde på moset. Och trots sin meritlista är han medveten om att han inte ensam står bakom de insatser som renderar i ett extra påslag.

– Ska vi vara ärliga är ju du som rektor inte bättre än de lärare du har i din personal, säger Torben Lind.

Torbjörn Tenfält

Topprektorn som toppar löneligan

$
0
0

Foto: Robert BlombäckHon har gjort sig känd som rektorn som vänder skolor i kris. Deirdre Cronin Olsson har högst lön av alla kommunala grundskolerektorer i Stockholm, Göteborg och Malmö – 71 134 kronor i månaden.

Men rektorn på Gubbängs­skolan i södra Stockholm tycker inte att det är mycket att orda om:

– Jag antar att jag har den lönen för att mina chefer tycker att jag gör ett bra arbete. Men det får du fråga dem om.

Hennes antagande bekräftas av grundskolechef Christer Oja på Stockholms grundskoleförvaltning:

– Det löneläget är inget konstigt för en rektor som hon. ­Deirdre Cronin Olsson lyckas vända utvecklingen på skolor med svårigheter. Hon arbetar systematiskt, lyfter resultaten, skapar en god stämning och är en fantastiskt duktig rektor.

Borde fler rektorer ha en lön på över 70 000 kronor?

– Om de presterar på den nivån, ja.

Gubbängsskolan betraktades tidigare som en problemskola, med svaga resultat, stök i klasserna och elevflykt. Skolinspektionen hotade i juni 2014 med böter på 1,5 miljoner kronor. ­Deirdre Cronin Olsson började som rektor på skolan i februari 2015. I april 2016 förklarade Skolinspektionen efter en tillsyn att skolan inte har några brister alls.

– Det är klart att alla blir jätteglada när vi ser att utvecklingsarbetet leder till goda resultat, säger Deirdre Cronin Olsson.

Hennes framgångsrecept? Bland annat månadsvisa kvalitetsuppföljningar, ge svar på frågor inom 24 timmar och ha enskilt samtal med samtliga niondeklassare.

Den positiva rapporten från skolinspektionen firade Gubbängsskolans rektor genom att bjuda in glassbilen till skolan.

Stefan Helte

Intensiv kamp med talen

$
0
0

Vadå tiokamrater? För ett halvår sedan fick tioåriga Lukas Eriksson leta länge för att hitta dem. Intensivmatte löste upp knutarna.

– Nä du Lukas, nu har du lite otur här, eller så hade jag väl blandat för bra?

Elenor Olsson, förstelärare i matematik, skojar med Lukas Eriksson som går i femman här på Mariebergsskolan i Umeå.

Han drar en sexa ur högen. Men den har ingen tiokamrat i kortpyramiden framför honom så han plockar först en tia och sedan ett ess. Funkar inte heller. Till sist vänder han upp en femma som han lyckas para ihop med en likadan från bordet.

– Att du klarar av att koncentrera dig så här bra fast han står där och tar kort. Jag blir imponerad alltså, säger Elenor Olsson och syftar på fotografen.

Med rejält darriga händer nickar Lukas och sätter handen på kortleken igen.

– Fast jag skakar lite. Men det syns ju ändå inte på bild, säger han utan att titta upp.

Elenor Olsson ser stoltare och stoltare ut ju fler tiokamrater han hittar. När Lukas Eriksson kom från en annan skola förra läsåret krävdes det mycket kraft från hans sida för att klara det han nu i det närmaste gör på löpande band, förklarar hon.

Och det är Umeås intensivundervisning i matematik, eller intensivmatte som lärarna oftast kallar den, som är orsaken till Lukas Erikssons framsteg. Allt började för fem år sedan. Tjugo lärare som precis läst klart en uppdragsutbildning på Umeå universitet startade ett nätverk i kommunen. Ur nätverket föddes ett projekt om intensivmatematik som pågick i ett år. Elva flickor och sju pojkar från årskurs 2 till 9 screenades före och efter projektet. Flickornas poängskörd ökade med 25 procentenheter. Pojkarnas med 14.

– Bra resultat tycker jag! Många hade väldigt låg tilltro till sin egen förmåga i matematik från början. Så vi jobbade mycket med självförtroende, säger Kerstin Westberg, specialpedagog på Mariebergsskolan sedan 2002.

Nu implementeras intensivmatte i Umeå allt eftersom. Förra läsåret höll två lärare från nätverket utbildning på skolorna i kommunen. Från början riktades insatserna mot elever med problem i matematik, och som inte hade så svårt för andra ämnen. Nu inkluderas elever med mer komplex bakgrund.

– I projektet behövde vi avgränsa för utvärderingens skull. Men nu ser det annorlunda ut. Eleverna kan ha problem med läs och skriv samtidigt som de har matematiksvårigheter, säger Kerstin Westberg.

Tanken är att lära matematik på ett annorlunda sätt. Inte bok, bara laborativt och roligt. Många av intensiveleverna upplever det som jobbigt att de inte hinner lika långt som klasskamraterna i boken, förklarar hon.

– Vi vill lösa upp knutarna som utgör den här fobin mot matte där de tycker att det är hemskt oavsett vad.

Hur dessa knutar tvinnas upp är individuellt. Inget intensivtillfälle är det andra likt. Det gäller att hitta nya infallsvinklar för att skapa en relation till eleven.

– Det är viktigt att fånga upp och lyfta även de små framstegen som eleven gör och få eleven att förstå att om man tränar lär man sig, säger Kerstin Westberg.

Fokus ligger på grundläggande taluppfattning, om inte eleven önskar eller behöver något annat. Förra terminen ville en elev till exempel lära sig klockan. Specialläraren Petra von Post jobbade först med heltimmar. Det gick snabbt att lära in. Med kvartar blev det mer komplicerat och eleven fick nöta mer och mer.

– Där blev det väldigt tydligt för eleven hur det går till att lära sig. Vissa saker kommer nästan av sig självt. Andra måste man träna lite mer på och vissa måste man träna väldigt mycket på, säger Petra von Post.

Lukas Eriksson började i Elenor Olssons klass strax före jul. Han hade dåligt självförtroende och hatade matematik, berättar hon. I våras hade han sin första period intensivmatte. En halvtimme före eller efter skoltid tre gånger i veckan. Ensam med Elenor Olsson. Nu har de just startat sin andra period och fasen med att bygga relationer är därför redan avklarad. Hon vet vad han behöver träna på. Mellan kortpyramiden och mattespelet berättar Lukas Eriksson hur glad han är över att få vara ”ensam med fröken” den här terminen också. Det finns tid att tänka och det är lättare att svara på frågor. Han tycker att matematik är roligt nu.

– När jag berättade det för hans mamma var det så att tårarna kom, säger Elenor Olsson.

Egentligen vill Lukas Eriksson helst inte visa oss något tärningsspel. Fast han gör det ändå.

– Vi har spelat två gånger förut och Elenor har vunnit båda, säger han lite missnöjt.

Hans lärare ritar upp tre spalter till dem var. En för hundratal, en för tiotal och för ental. Sedan slår hon en femma och skriver femtio på tiotal. Lukas Eriksson slår en fyra och sätter fyrtio i sin motsvarande spalt. Närmast tusen vinner. Över tusen förlorar.

Specialpedagogen Kerstin Westberg betonar att upplägget med intensivmatte inte passar alla elever som vill satsa extra på matematiken. Det behövs motivation för att försöka.

– Det handlar ju om att komma hit innan eller efter skoltid. Vi kan peppa men inte bestämma över dem utanför skolan, säger hon.

Dessutom krävs det en insats från föräldrarnas sida. Barnen behöver ibland träna hemma och kanske också komma iväg tidigt på morgnarna.

De tre lärarna ser att risken för att elever ska känna sig utpekade minskar med arbetssättet, eftersom de inte lämnar klassrummet under skoldagen. Intensivmatematiken sker utanför schemat. Det som behöver förbättras är vad som ska ske när den intensiva perioden är över. Några elever har uttryckt att de känt sig vilsna när en till en-undervisningen är slut.

– Vi skulle vilja kunna fånga upp dem igen efter ett tag. Men vi har inte hittat rutinerna för det än, säger Kerstin Westberg.

Hon förklarar att lektionspassen som ligger utanför skoltid oftast blir mer lyckade än försöken att hitta tillfälle för en till en under dagen. Eleverna vill helst vara med på det som klassen gör och tillhöra gruppen.

– När man måste plocka ut elever från klassen en stund kan det vara betydligt svårare att nå fram till eleven, säger hon.

Lukas Eriksson sätter den sista fyran på entalsplatsen. Nu ska han räkna ihop. Efter en stund hjälper Elenor till, lite mer än vad hon brukar.

– Är det ok om vi börjar med entalen som vi gjorde förra gången? För jag tror att du blev lite stressad nu, säger hon.

Han får 620 och räknar efter vad hans lärare fick.

– Så två plus fyra är sex … Elenor fick 631. Men det var nära, säger han.

Fortfarande lite missnöjd. 

Linus Hellerstedt

Ledaren central för skolans utveckling

$
0
0

Hur lyckas man skapa en hållbar förändringsteori och undviker att fastna i ett uppifrånperspektiv?

Skolan ska numera, som vi alla vet, vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Med Hattie och andra har vi fått ett stort inflöde av forskningsresultat kopplat till undervisningens praktik. Men har forskarna lika mycket på fötterna om den mer komplexa frågan om skolutveckling och skolledarens roll för denna? Jan Håkansson och Daniel Sundberg har i boken Utmärkt skolutveckling – forskning om skolförbättring och måluppfyllelse tagit sig an uppgiften att vaska fram slutsatser från internationell skolforskning och belysa dem mot bakgrunden av den svenska skolans sjunkande resultat.

Håkansson och Sundberg menar att vi nu befinner oss i den fjärde generationens skolförbättring och forskning om densamma, där de tidigare generationerna från 1940-talet och framåt inte haft samma fokus på att förbättra elevers studieprestationer och heller inte kunnat dra lärdom av försöken att lyfta nationella skolsystem med Pisa-chocker och andra mätningar.

Fjärde generationens skolförbättring ska, menar Håkansson och Sundberg, vara just forskningsbaserad och bygga på en hållbar förändringsteori till skillnad från de kortsiktiga förbättringsåtgärder som skolpolitiker gärna genomför. En sådan teori ska, menar de, inte välja antingen top-down- eller bottom-up-metoder, utan måste hitta innovativa vägar som fungerar i det komplexa system av aktörer som skolan utgör. Den avgörande utmaningen är att ”åstadkomma ett samspel mellan å ena sidan forskningsgrundad förståelse och förklaring och å andra sidan de lokala aktörernas drivkrafter och innovationer i undervisningen”. Om statliga förbättringsinitiativ ska lyckas måste de skapa aktivt engagemang hos de lokala aktörerna och inte minst stödja deras professionella autonomi, betonar författarna.

Vad säger då den internationella forskningen om skolledarens betydelse för skolförbättring? Att skolledarens roll för en skolas pedagogiska utveckling är central har forskare har länge pekat på: skolledaren ska etablera ett förbättringsinriktat klimat och även direkt organisera undervisning, kompetensutveckling och skolutveckling. Håkansson och Sundberg konstaterar att de internationella jämförelser som gjorts på detta specifika område är få, men tyder på att den självbild hos svenska skolledare som säger att man driver ett kontinuerligt förbättringsarbete i skolan inte stämmer. Alltför mycket tid tycks ägnas åt administrativa uppgifter i stället för skolutveckling och pedagogiskt ledarskap.

Håkansson och Sundberg skriver att ”just pedagogiskt ledarskap hos skolledare och lärare och att driva kontinuerlig skolförbättring är mycket viktiga framgångsfaktorer för elevernas kunskapsutveckling”. Men här pekar de inte bara eller ens främst på skolledarnas ansvar för det pedagogiska ledarskapet och för återkoppling på klassrumspraktiken, utan på att ”lärare som ledare för skolförbättring har blivit ett stort och viktigt utvecklingsområde i många länder”.

Det som särskilt framträder i dessa satsningar är, menar Håkansson och Sundberg, att det byggs upp professionellt lärande gemenskaper där kolleger från både den egna och från andra skolor ingår, men även med beslutsfattare, närsamhället och föräldrar – och där en repertoar av metoder och strategier används för att förbättra undervisningen. Den här formen av lärande är också en av de tio ”riktningsgivare för framgångsrik skolförbättring” som författarna i bokens slutkapitel formulerar utifrån nuvarande forskningsläge. Andra riktningsgivare är systematisk kompetensutveckling, kartläggning av skolors starka och svaga sidor, utveckling av undervisningen, kontinuerlig uppföljning och en samlande vision för skolan – och allt detta bottnar i sin tur i den hållbara förändringsteori de talar sig varma för.

Boken Datagrundad skolförbättring – utifrån datateammetoden är skriven av forskare från Nederländerna och bokens budskap är helt i linje med tanken om forskningsbaserad skolförbättring. Datateam-metoden har utvecklats vid universitetet i Twente och är en process i åtta steg som en skola kan använda för att systematiskt identifiera och lösa utmaningar utifrån faktiska data.

Boken presenterar metoden tydligt och pedagogiskt, men det innebär inte för den skull att metoden är enkel att tillämpa. Det illustreras av en fallbeskrivning från en svensk skola där en analysgrupp med lärare, biträdande rektor och en handledare tog sig an utmaningen att samla in data, analysera och utforma åtgärder med målet att minska antalet elever som gick ut nian utan gymnasiebehörighet.

Fallgroparna visade sig vara många, inte minst bristande tillgång till relevanta data. Men gruppen tar sig framåt och genomför de åtgärder man enats om, och i bokens två avslutande kapitel belyses vilka förutsättningar som krävs för att ett förbättringsarbete av det här slaget ska lyckas och vara långsiktigt hållbart.

En annan bok som blixtbelyser komplexiteten i långsiktigt förbättringsarbete i skolans värld är Att leda i förändring, skriven av Arja Holmstedt Svensson, tidigare förvaltningschef i Falkenberg och en drivande kraft vid genomförandet av en dator till varje elev från 2007 och framåt.

Holmstedt Svensson utgår från en modell som ser förändring ur både ledarens och organisationens perspektiv, inte minst hur förändringsmotstånd kan hanteras. Ansatsen är lovande, men det man som läsare sedan får del av är uppifrånperspektivet från en driftig förvaltningschef. Min nyfikenhet på hur skolledarna och lärarna upplevde satsningen stillas inte av texten – inte heller min undran om Holmstedt Svensson fann den mix av top-down och bottom-up som Jan Håkansson och Daniel Sundberg så insiktsfullt förespråkar eller om hon faktiskt bara är top-down i en snyggare förpackning. Insiktsfullt eller ej – många är nog de kommuner som sätter sitt hopp till ledarskap av det slag som Holmstedt Svensson står för. Och bättre än att bara sitt still i båten är det likväl.

Peter Fowelin Lärare, organisationskonsult och skribent med inriktning på ledarskapsfrågor.

Lika lön

$
0
0

Arbetsro och en bro mellan skolledningen och lärarkåren. För rektor Sören Eriksson innebär likalönesystemet på Wendelsbergs folkhögskola att han kan lägga krut på annat.

Foto: Andreas Carlsson

Musik- och matematikläraren Jonas Bagge slår några ackord på gitarren och leder sina kolleger genom Lasse Dahlquists Gå upp och pröva dina vingar. Det är personalmöte i Wendelsbergs folkhögskola och den rutintyngda dagordningen lättas upp med en klämmig schlager.

Långt från lönepolitik kan tyckas, men några strofer in i sången kommer några rader som ganska väl beskriver den strategi som rektor och lärare gemensamt gjort till sin:

Ålder och så'nt spelar rakt ingen roll,

vi har ej satt några gränser.

Wendelsbergs folkhögskola i Mölnlycke strax söder om Göteborg tillämpar ett system med lika lön för alla lärare. Oavsett ålder och antal år på arbetsplatsen tjänar de just nu 32 300 kronor i månaden.

Foto: Andreas Carlsson– Jag har aldrig hört att någon varit missnöjd med systemet, säger Sören Eriksson, rektor sedan ett drygt halvår tillbaka och tidigare själv lärare på skolan i ämnet ledarskap.

Lönemodellen har funnits i drygt tio år och tas upp till diskussion i samband med den lokala löneförhandlingen. Både skolledningen och lärarkåren ser stora fördelar med systemet och hittills har ingen rest krav om att gå tillbaka till de individuella löner som tidigare fanns på skolan.

– Inget lönesystem är helt rättvist, men det här är minst orättvist. Det utgår från att alla gör mesta möjliga utifrån de resurser de har. Arbetsinsatserna kan variera över tid, ingen av oss går ständigt på hundra procent.

De olikheter som fanns när lönerna sattes individuellt var inte särskilt stora – skillnaderna skapade irritation bland personalen samtidigt som de inte var något särskilt effektivt verktyg för rektor.

– Får man inte samma lön som kollegan är det klart att det kostar i form av minskad arbetsglädje och arbetsmoral. Vårt nuvarande lönesystem bidrar till en stark vi känsla, säger Sören Eriksson.

Själv tjänar han både tid och kraft på att slippa gå in i diskussioner om individuella skillnader i lönenivå.

– Att motivera varför någon får hundra eller trehundra kronor mindre än en kollega som har samma arbetsuppgift är ganska svårt. Kanske blir det en rättvis beskrivning just nu i dag, men inte säkert om tre veckor eller sex månader.

Sören Eriksson är ensam skolledare på Wendelsberg, men kan i vissa beslut luta sig mot skolledningen, som förutom honom själv består av en kamrer och en sekreterare. Individuell lönesättning som instrument för att få personalen att anstränga sig mer tror han inte på.

– Alla gör det där lilla extra ändå, på ett sådant här ställe förstår man värdet av det. Jag tror inte jag skulle få 800 kronor mer engagemang genom att ge någon mer betalt än någon annan. Om någon under lång tid går på lågvarv finns det oftast en anledning och då är det min uppgift att tala med den personen.

Foto: Andreas CarlssonDet gamla träslottet i en park i utkanten av Mölnlycke knakar av liv när elever och lärare hastar upp och ner för trapporna. IOGT-NTO har bedrivit utbildning här sedan 1908, när organisationen köpte byggnaden i samband med en konkurs. Knappt 20 lärare undervisar de cirka 200 eleverna, som i de flesta fall går allmänna linjen eller teaterlinjen.

I skolans egen teaterlokal förbereder lärarna Bo Widell och Jesper Åvall en uppsättning av Roar Dahls pjäs Häxorna. Från scenen hörs ett intensivt smatter när ett par elever bygger scenen med hjälp av en spikpistol.

– Eleverna får lära sig allt – de repar och bygger och syr och fixar. Vårt tänk genomsyras av att alla hjälps åt, förklarar Bo Widell.

Han gör sitt sextonde år som teaterlärare och hyllar systemet med lika lön.

– Vi slipper tjafs inom gruppen. Ingen tittar snett på någon annan, säger han.

Jesper Åvall fyller i:

– Nu kan vi i stället ägna oss åt det som är viktigt på skolan, nämligen undervisningen och hur vi arbetar. Jag tror många arbetsgivare är rädda för lika lön därför att personalen blir starkare.

Men går ni inte miste om den draghjälp det inne­bär för samtliga om någon kommer in på en högre lön?

– Jag tror inte att den idén funkar. Om Jesper ska tjäna 3 000 mer i månaden än jag lämnar jag över jobbet till honom. Då slutar jag bry mig och säger: Det är ditt jobb och du har betalt för att göra det. I stället för att vi som nu gör jobbet tillsammans, säger Bo Widell.

Han minns diskussionen när likalönesystemet infördes. Knäckfrågan var om det skulle ta hänsyn till personer med många år i yrket. Det är sällsynt att lärare på Wendelsbergs folkhögskola slutar innan de går i pension.

– Jag tycker att det var väldigt stort av dem som jobbat här länge som sa att de tyckte lika lön var viktigare.

Foto: Andreas CarlssonJesper Åvall började på skolan för åtta år sedan, efter att ha arbetat flera år inom teatern i Göteborg.

– För mig var lönesystemet här på Wendelsberg en stor bonus. Jag kom från en värld med ständiga löneförhandlingar, säger han.

Jonas Bagge, lärare i matematik, musik och historia, blandar sig i samtalet:

– Om detta inte var ett bra system skulle fler kolleger sluta och flytta till andra skolor. Efter 38 år tycker jag fortfarande att det är skoj att komma till jobbet.

När lönesystemet skulle införas var han först tveksam och sa nej till lika lön. Men efter att ha vridit och vänt på argumenten tillsammans med kollegerna ändrade han sig.

– Bra lön behöver man framför allt tidigt i sin karriär när man bildar familj och köper hus. Själv jobbade jag extra med att spela i dansband för att få det att gå ihop. I dag är jag ensamstående och då räcker min lön gott och väl.

Han ser ett problem med att kollektivet saknar draglok, men eftersom skolan alltid får många sökande – ett sextiotal senast en tjänst utannonserades – behöver den inte locka med hög lön för att attrahera bra lärare.

Foto: Andreas Carlsson

– Det är klart att vi inte helt förstår resonemanget kring individuell lönesättning eftersom vi har kö till alla våra lediga lärartjänster. Men även om jag är ganska nöjd med min lön så är det klart att jag önskar att totalnivån vore högre, säger Jonas Bagge.

Om någon av lärarna vill komplettera sin utbildning med någon kurs på universitet kan arbetsgivaren hjälpa till genom att finansiera studielitteratur eller resor. Men morötter i form av löneförhöjning efter studierna är inte aktuellt.

Om någon behöver ta studielån – vill inte den då ha kompensation genom högre lön?

– Vill man plugga något som arbetsgivaren identifierat som nödvändigt tror jag man delvis skulle kunna få ledigt med lön, säger Helle Dahl, lärare på teaterlinjen och facklig företrädare.

Hämmar det inte utvecklingen på arbetsplatsen om inte ambition och egna initiativ kan ge högre lön?

– Belöningen kan ju också vara att du får ett roligare och intressantare jobb.

Lönesystemet är en överenskommelse mellan skolledningen och facket och inget som huvudmannen IOGT-NTO har något med att göra. Däremot sätter nykterhetsorganisationen sin prägel på skolan på andra sätt.

– Hela skolområdet är alkoholfritt, det är vi stenhårda med och det blir särskilt tydligt nu i början av terminen. Om någon bryter mot reglerna blir det tydliga konsekvenser. Elever som bor på skolan kan bli avstängda från både boendet och studierna, säger Sören Eriksson.

Av de totalt drygt 40 personer som arbetar på Wendelsberg uppskattar han att en tredjedel är medlemmar i IOGT-NTO. Han har inga synpunkter på om de anställda tar steget fullt ut och blir nykterister eller inte, men tror inte att någon i längden står ut med att jobba på skolan om man inte är lojal med värderingarna.

– Känner man sig inte bekväm med vår profil är det bättre att jobba någon annanstans. Det handlar inte om präktighet och nykterheten i sig, utan om att vi betraktar alkohol som ett hinder för att människor ska kunna leva ett rikt liv, säger han.

Samsynen om huvudmannens och skolans i värderingar kring alkohol och droger tror han har betydelse för uppslutningen kring lönesystemet. Den enda som inte har lika lön är Sören Eriksson själv.

Vad tjänar du i månaden?

– 46 500.

Torbjörn Tenfält

Diagnos kan bli bromskloss

$
0
0

Dyskalkyli är omdiskuterat. Frågan om eleven har diagnosen eller inte riskerar att stå i vägen för möjligheten att utvecklas, menar forskaren Rickard Östergren.

Forskningen har landat i att dyskalkyli är en specifik funktionsnedsättning som handlar om förmågan att processa och be-arbeta antal. Det i sin tur är en byggsten för att utveckla grundläggande taluppfattning, en intuitiv känsla för vad siffror och räkneord står för. I dagsläget finns det två olika teorier om hur denna funktionsnedsättning orsakar dyskalkyli. Båda har stöd i vetenskapen, förklarar Rickard Östergren som forskar på inlärningssvårigheter inom matematik vid Linköpings universitet.

– Man saknar inte den här känslan helt. Ett perspektiv är att om ens grundläggande antalsuppfattning är lite suddigare eller mer diffus än hos andra så påverkar det ens förmåga att lära sig symbolsystemet, vare sig det är räkneord eller siffror, säger han.

Den andra teorin går ut på att det är själva kopplingen mellan symbolnivån och den medfödda antalsuppfattningen som inte fungerar för eleven. Att eleven helt enkelt har svårt att koppla ihop det som hen lär sig, och därför får problem med att utveckla en grundläggande taluppfattning.

Forskarna är något sånär överens om att båda dessa svårigheter existerar och att de handlar om att ha svårt med grundläggande numerisk information. Det skiljer sig från andra matematiksvårigheter, som till exempel kan handla om en nedsatt funktion i arbetsminnet som gör att eleven presterar sämre i matematik, förklarar Rickard Östergren.

Oavsett orsaken till elevens svårigheter är skolans viktigaste uppgift att tänka till kring bemötandet, menar han. En elev med dyskalkyli borde kunna gå ut nian med godkänt betyg i matematik.

– Rent teoretiskt är svaret: det borde gå! Men jag är inte säker på att skolan är kapabel till det ännu.

Han vill se en tydligare struktur på specialundervisningen i ett tidigt skede. 

Att eleven följs tydligare och att hens prestation avgör vilken typ av insats som krävs.

Rickard Östergren vill egentligen vara försiktig med säga meningen ”du har dyskalkyli” till en elev som bevisligen kommer att möta stora utmaningar på vägen mot att nå godkänt.

– Vi ska vara försiktiga med att lägga det på eleven.

Hur ska speciallärare och specialpedagoger tänka?

– Frågeställningen om huruvida eleven har dyskalkyli eller inte kan ibland skymma sikten för att fortsätta jobba med elevens lärande. Det man kan säga är att de flesta sådana här grupper av elever är heterogena. Så man måste alltid ned på individnivå och faktiskt se vad det är som eleven inte kan så bra, och vad eleven faktiskt kan. Då kan man få fram vad det är som det ska satsas tid på för att eleven ska lära sig.

Det låter resurskrävande?

– Javisst, men läraren måste använda sig av beprövade metoder för att inte behöva uppfinna hjulet varje gång. Det är ju en evig fråga så man får aldrig ge upp, utan jobba utifrån de resurser man faktiskt har, säger Rickard Östergren.

Linus Hellerstedt

Special: Matteproblem

$
0
0

Foto: Ylva Sundgren

Specialpedagogik nr 5 2016 Omognad, matteskräck och dyskalkyli. Det kan finnas många orsaker till varför en elev har svårt med matematiken. Men många av problemen går att hitta i lärmiljön. På sidorna 22-35 träffar du lärare och elever som hittat nya sätt att utveckla lektionerna.

Klart med förlängd tid för Skolkommissionen

$
0
0

Skolkommissionen får några extra månaders betänketid på sig. Men den 20 april ska svaren om framtidens svenska skola senast levereras.

Lärarnas tidning kunde redan den sjätte oktober berätta att Skolkommissionen sannolikt får förlängd tid.

I dag bekräftar utbildningsdepartementet att det blir så. Enligt den ursprungliga planen skulle uppdraget slutredovisas den 13 januari 2017. Nytt slutdatum blir 20 april.

Pedagogikprofessor Jan-Eric Gustafsson vid Göteborgs universitet tog över Skolkommissionen i september när tidigare ordföranden och dåvarande generaldirektören Anna Ekström utsågs till ny gymnasieminister. Han ställde då ett villkor om att utredningstiden måste förlängas.

Skolkommissionen ska bland annat lägga förslag om hur kunskapsresultaten ska höjas, undervisningskvaliteten bli bättre och likvärdigheten i skolan öka.

Stefan Helte

Jämlikheten ökar – men inte bland förskollärarna och lärarna

$
0
0

Fler kvinnor börjar studera till traditionellt manliga yrken. Men det är fortfarande få män som väljer att bli förskollärare, speciallärare eller specialpedagog. Det visar en ny rapport från Universitetskanslersämbetet.

Rapporten visar till exempel att 8 procentenheter fler kvinnor studerar till civilingenjör i dag jämfört med för tio år sedan.

Men på de utbildningar som har allra sämst könsfördelning sker ingen utjämning mellan män och kvinnor. Det handlar om utbildningarna till barnmorska, speciallärare, förskollärare och specialpedagog. På alla dessa program var över 90 procent av de nya studenterna kvinnor under läsåret 2014/15.

– För att vi ska bli jämställda inom både högskola och arbetsliv måste det till en förändring, säger Annika Pontén, tillförordnad myndighetschef på Universitetskanslersämbetet.

Rapporten har specialstuderat lärarprogrammet och ingenjörsprogrammet, eftersom de är särskilt intressanta ur ett jämställdhetsperspektiv. Lärarutbildningarna har sedan länge en klar majoritet av kvinnor och ingenjörsutbildningarna en klar majoritet av män. Läsåret 2014/15 var 72 procent av de nya studenterna på lärarprogrammen kvinnor och 28 procent män. Ingen större förändring har skett de senaste tio åren.

Ju yngre barn lärarutbildningarna riktar sig mot, desto fler kvinnor går där. Av dem som började läsa till förskollärare 2014/15 var 92 procent kvinnor, av dem som läste till grundskollärare var 77 procent kvinnor, till yrkeslärare 66 procent och till ämneslärare 52 procent. Inte heller här har det skett någon större förändring under senare år.

Stefan Helte
Viewing all 10064 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>