Signaturen ”Luciafobikern” gruvar sig för det kommande firandet i förskolan. Förskole-chefen Annika Nylén-Nilsson tipsar om en alternativ lösning.
DILEMMA: Snart är det dags att börja förbereda luciafirandet i förskolan. Något som borde vara kul men som jag faktiskt bävar för. Dels för all tid som går åt. Dels för all stress som det innebär att hålla reda på alla barnens kläder och prylar (som alla familjer förväntas ha råd att köpa).
Jag tänker också på omställningen för barnen den här dagen när det är mörkt i lokalen och de möts av alla föräldrars blickar och fotoblixtar. Samtidigt är det något som många av barnen och föräldrarna tycker är kul och förväntar sig, att vi ska värna traditionerna. Hur ska vi göra för att alla ska må bra och vem ska vi ta mest hänsyn till?
/Luciafobikern
SVAR: Hej! Jag förstår verkligen att du bävar för luciafirandet, det har jag också gjort i många år. På vår förskoleenhet har vi därför tänkt om. Numera mest upp- märksammar vi olika traditioner, vi har upptäckt att vi inte behöver fira dem. För oss är det en viktig skillnad.
Vi har diskuterat fram och tillbaka länge, att det är många barn som inte tycker om att fira lucia på det sättet som vi har varit vana vid, samtidigt som andra tycker det är roligt. Vi menar att alla ska kunna vara med på lika villkor. Vi kan inte ta hänsyn till att några vill göra som vi ”alltid har gjort”.
Däremot kan vi uppmärksamma lucia, utan att det behövs köpas saker eller så. Därför bjuder vi numera in alla familjer till en ljusfest en eftermiddag i december.
Barn och personal förbereder sånger som barnen har valt. Det kan vara både traditionella lucia- och julsånger eller andra. På dagen bjuds det på juice och tilltugg, det kan vara en pepparkaka. Allt det har gjort det både trevligare och mindre stressigt för alla. Hoppas mina ord kan hjälpa dig på vägen.
/Annika Nylén-Nilsson, förskolechef