Gymnasielärare Stefan Allert i Varberg blev först. Först i Sveriges lärarkår med att webbansöka om lärarlegitimation.
– Men det var ju kul! säger han.
Från och med måndagen den 1 augusti kan 180 000 lärare och förskollärare i Sverige ansöka om legitimation via Skolverkets hemsida.
Enligt Skolverket var Stefan Allert först av alla att göra en sådan digital ansökan (borträknat en lärare anställd vid Skolverket, som mest fungerade som försökskanin från myndighetens sida).
Inledningsvis gick det inte att komma in på Skolverkets sida för webbansökningar, men framåt tiotiden lyckades han ta sig in där.
– Jag var ju på, på direkten.
Hur kommer det sig att du var så snabb?
– Jag har ju följt den här debatten och tycker att det är för sorgligt att lärarna har fått så låg status och då tänkte jag att jag ska vara med direkt och söka om legitimationen. Det var så jag tänkte bara.
Vad betyder det för dig att få legitimation?
– Egentligen betyder det inte så mycket för mig, jag har ju min examen, så det är ju en formsak.
Är det viktigt för lärarkåren att det krävs legitimation för att få sätta betyg och undervisa?
– Ja, det är viktigt, eftersom kommunerna inte respekterar vår kompetens, det känns som att man inte är oersättlig som lärare utan att skolorna tar det de får tag på. Lärarnas arbete måste uppgraderas och legitimationen är ett sätt att göra det.
Hur tänker du fira legitimationen när du får den?
– Någon champagne blir det inte. Men jag kanske sätter upp en färgkopia på legitimationen i klassrummet...
Den första dagen lämnade 537 personer digitala ansökningar om lärar- eller förskollärarlegitimation.
Redan innan den första augusti har det droppat in ansökningar om legitimation till Skolverket, men då har det handlat om handskrivna ansökningar.
Fotnot:
Stefan Allert är lärare i samhällskunskap och historia på Sveriges Ridgymnasium i Varberg. Han är 40 år och tjänar 27 700 kronor i månaden.
Stefan Helte