Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén höjer nu tonläget om lärarlönerna. – Sker det inte ett trendbrott snart går vi in i en av de tuffaste avtalsrörelserna någonsin.
Den starka markeringen gjorde Eva-Lis Sirén i en debatt om lärares löner på tisdagen under Almedalsveckan i Visby.
Hon klargjorde att lärarfacken är överens med både partierna nationellt och med Sveriges Kommuner och Landsting om att lärarna måste få bättre betalt.
– Men ute i kommunerna händer inget. Där är det "business as usual".
Det senaste avtalet garanterade lärarna 2 procent i genomsnittlig löneökning för 2010. Snittet blev strax över detta golv; 2,2 procent. För 2011 är golvet 1,5 procent. Lönerna har i snitt höjts med 2 procent i de kommuner som är klara med löneförhandlingarna.
Enligt avtalet ska en ökad måluppfyllelse leda till högre löner. Men så har det inte blivit, enligt Lärarförbundet. Eva-Lis Sirén menar att kommunerna därmed inte följer intentionerna i avtalet.
– Vi behöver piska på lokalpolitikerna. Nästa avtal måste bli ett leveransavtal. Då måste vi ha avtal som klargör att golven ska upp.
Lärarförbundets ordförande efterlyser en nationell samling kring lärarlönerna och kräver att regeringen i höstens budgetproposition skjuter till statliga pengar till just lärarna.
– Staten måste stimulera kommuner som höjer lärarnas löner.
Agneta Jöhnk, chef för arbetsgivarpolitiska avdelningen på Sveriges Kommuner och Landsting, är tveksam till högre golv, eftersom det har prövats förr, och påminde om att kommunerna har många andra välutbildade yrkesgrupper som knackar på dörren för att få höjda löner.
SKL:s representant framhöll också att det går att lyfta duktiga lärares löner utan stora pengatillskott.
– Det finns ingen korrelation mellan bra resultat och antal lärare, utan det viktiga är kvaliteten på läraren. Om en kommun har tio miljoner kronor över är det inte säkert att de pengarna ska gå till nya lärare - de kanske borde gå till att höja lärares löner. Där tror jag att både kommunala politiker och fackliga organisationer kan gå fel.
Agneta Jöhnk lanserade därför ett kontroversiellt förslag:
– Vi kanske ska ha färre skolor - och högre kvalitet på de vi satsar på.
Stefan Helte