De behövde kvalitet, nytänkande och energi. Ett nätverk bestående av pedagoger från olika delar i kommunen blev lösningen, och nu jobbar fritidshemmen i Skellefteå för att tillsammans få en större kompetens och utveckla arbetet.
– Vi behövde ett tydligare syfte med nätverket, så vi tog ett omtag och gjorde vissa förändringar, säger hon.
I nätverket ingår, förutom Helena Åhman, representanter från de tre kommundelarna i form av åtta fritidspedagoger och tre rektorer. Fyra av pedagogerna ingår dessutom i RUC, Regionalt utvecklingscentrum, i Västerbotten.
– Jag har turen att ha representanter i båda nätverken, säger Helena Åhman.
Syftet med nätverket är att med hjälp av pedagogerna fånga upp vad som händer, vilka tankar och vilken vilja som finns i verksamheterna.
– Det ska spilla över på kommunkontoret men också på andra fritidshem, säger Åhman.
Men också tvärt om. Kommunkontorets anställda ska ha närheten till verksamheterna och påverka även från sitt håll.
Det tidigare nätverket har flera gånger arrangerat halva konferensdagar och har ofta tagit in inspirerande föreläsare som varit bra, men ganska dyra. I år bestämde de sig för att titta runt i det egna området, vilka inspirerande exempel som fanns att tillgå. Norrhammarskolan var ett av fyra fritidshem i Sverige som fick en utmärkelse i Skolverkets kvalitetsgranskning. Medlemmarna i nätverket förstod att det skulle finnas många fler exempel att tillgå i kommunen.
– Fritidspedagogerna kan lätt bli en glömd arbetsgrupp, det är jätteviktigt att vi är stolta över vårt arbete och att vi visar att det är betydande, säger Sara Hedlund, fritidspedagog på Ursviksskolans fritidshem.
Hon är medlem både i Skellefteånätverket och i RUC Västerbotten.
– Vi fick in massvis med goda exempel på saker som händer ute på fritidshemmen. Allt från olika pedagogiker till lyckade organisationer, säger Sara Hedlund.
Resultatet blev en lärstämma där dessa goda exempel skulle presenteras och samtidigt inspirera andra fritidshem. De som ville skulle presentera sina exempel för sina kollegor.
Stämman hölls i februari och samlade drygt hundra personer som alla jobbar i fritidsverksamhet.
Här presenterades bland annat exempel på äventyrspedagogik, pedagogik genom drama, livskunskap och hur man förebygger mobbning.
– Alla var så nöjda. Det var mer uppskattat än tidigare konferensdagar, vilka vi också fått beröm för, säger Sara Hedlund.
– Jag lärde mig att vi måste ha en större lokal till nästa år, säger Helena Åhman.
Känslan av att vara kompetent är viktig, och att verka i en kommun som drivs framåt.
– Vi är på gång i Skellefteå, det är jätteroligt och inspirerande, säger Sara Hedlund.
Att fritidspedagogerna i Skellefteå är så drivna tror Helena Åhman har med en stark växelverkan att göra.
– Vi ger varandra gehör. Om man som driven fritidspedagog inte får respons från kommunkontoret kommer man inte att glöda så länge, och tvärtom, säger Helena Åhman.
Responsen efter stämman har varit positiv. Flera av fritidshemmen som presenterade sig har fått förfrågningar om studiebesök, bildspel och djupare utbyten. Hur de ska jobba för att hålla i gång drivet och glöden i framtiden är en viktig fråga.
Grunden ligger i att fritidspedagogerna i Skellefteå ska bli bättre på att lyfta varandra.
– Det är inte meningen att pedagogerna ska vara sin egen kompetensutveckling, snarare att skapa en anda som innebär att synas, bekräfta och lyfta det som vi gör bra. Det kan låta kaxigt, men bättre det än all den Jante som vi har för mycket av i oss, säger Helena Åhman.
Det tog inte många månader till nästa arrangemang. I början av maj anordnades Fritidshemmets dag som är återkommande i kommunen. Där visade pedagogerna främst för föräldrar och barn, men också för allmänheten, vad de gör i sina verksamheter. Det arrangerades allt från allsång till teater. Men det var också en person på plats från Skansen, i Stockholm, som visade upp olika smådjur.
– Det måste finnas ett mål och ett syfte med det vi gör. Vi måste våga peppa och driva varandra för att utvecklas, säger Sara Hedlund.