Från och med 1 juli gäller nya skollagen och revideringarna av läroplanen. Hur arbetet med att införliva dem i praktiken ser ut, skiljer sig kommunerna emellan.
Förskolan har under det senaste året regelbundet pratat med pedagoger och chefer från skilda delar av Sverige och fått insyn i implementeringsarbetet av skollag och läroplan. Hur långt man har kommit och vad man väljer att fokusera på, ser olika ut på olika orter. Man har också löst organiseringen på olika sätt. I exempelvis västernorrländska Timrå har man utbildat ett antal förskollärare till rollen som processledare.
– Sedan har de ansvar för diskussionerna ute i sina enheter, säger Johan Holm, förskolechef i Timrå.
Botkyrka kommuns arbete har lyfts fram på flera konferenser. Kommunen har en samordningstjänst för det pedagogiska utvecklingsarbetet inom förskolan. På den sitter Eva Andersson.
– Vi har tagit avstamp i läroplanen från -98 och stött och blött vår kunskaps- och människosyn. Vi har landat i att det är så mycket kring barnen som påverkar lärandet, det är framför allt situations- och relationsbundet. Ser man inte det är det svårt att arbeta för de fördjupade målen, säger Eva Andersson till Förskolan.
Samtliga pedagoger i Botkyrka har fått en processutbildning i pedagogisk dokumentation.
– På så sätt har vi alla arbetat med att bredda vår syn på lärandet för små barn. Men jag har haft kontakt med många kommuner som är inne i gedigna processer när det gäller förändringarna i läroplanen. Åre, Östersund, Haninge och Oskarshamn är några av alla exempel, säger Eva Andersson.
Magdalena Karlsson på Skolverket har tillsammans med Carina Hall ägnat ett helt år till att åka land och rike runt för att stötta i implementeringsarbetet.
– Ibland kan det vara skillnader i hur man jobbar med implementeringen även mellan olika rektorsområden, sa Magdalena Karlsson när Förskolan träffade henne strax innan sommaren.