Hur kan man använda Twitter i klassrummet, Kristina Alexandersson, projektledare för tävlingen Webbstjärnan?
– Jag använde Twitter för att illustrera tjechovsk dialog i en gymnasieklass i svenska. Det är bland det roligaste jag har gjort i skolan! Tjechovs pjäser kan vara svåra att hänga med i för eleverna – alla talar rakt ut, förbi varandra, men ändå om samma ämne.
Eleverna fick lyssna på ett av radions Sommar-program och twittra samtidigt. De skulle twittra om sina egna tankar om det han sa och om hur han sa det. Vi samlade tweetsen under en gemensam hashtag för att kunna följa samtalet.
Efteråt tittade vi på Twitterflödet tillsammans och skrattade. Det var roligt att se hur samtalet böljade. Eleverna började med att twittra om hur sommarprataren pratade och om hans dialekt. Därefter reflekterade de om det han sa, en elev skrev till exempel att hennes mormor också kom från Ungern. Så småningom började de prata skit om varandra: ”Titta, han sover!”.
Efter 30–40 minuter tog samtalet slut, alla blev trötta och det blev tyst. Mot slutet kom det i gång igen. Det var häftigt att se att vi rörde oss i samma tankar, fast vi inte pratade med varandra. Eleverna var så positiva till formen. En elev sa till mig efteråt:
”Det var det bästa som hänt mig under hela min skoltid! Det var första gången jag inte behövde vänta på att få ordet. Med Twitter kan alla säga sin mening!”
Maria Lannvik Duregård