Barn och äldre målar och sjunger tillsammans när Kalvhagsskolans fritidshem besöker äldreboendet. Det berättar Maria Kjellberg på Styrsö i Göteborgs skärgård.
Varför ville ni göra aktiviteter tillsammans med de äldre?
Vi började med att lussa på Styrsöhemmet, en tradition härute. Men så ville vi inte bara komma och visa upp något, utan göra något tillsammans också. Tanken var att hälsa på en gång, men sedan i somras har det blivit flera besök.
Hur lägger ni upp jobbet?
Vi vuxna på fritidshemmet funderar ut aktiviteter och sedan pratar vi med barnen som kommer med idéer. Vi sjunger till exempel sånger som både barn och äldre kan, målar tillsammans och tillverkar saker inför jul. Det material som behövs tar vi med oss och cyklar ner till äldreboendet. I förväg har vi talat med personalen och de tar emot oss när vi kommer. Jag är massör också och tänker att när barnen och de gamla känner varandra bättre, kan ytterligare en aktivitet vara handmassage.
Vad säger barnen om besöken?
Barnen vill gärna följa med, men de är lite blyga. Vi brukar vara två som tar med oss åtta–nio barn, det är lagom. På Styrsöhemmet bor de som är riktigt gamla, har svårt att klara sig fysiskt och en del är dementa. Vi förbereder barnen på hur demens kan yttra sig och barnen hanterar mötet med dem bra. Till våren vill vi gärna gå ut med de äldre och sjunga, det blir mer avslappnat att vara utomhus.
Hur uppfattar de äldre aktiviteterna?

Det finns ett uttryck som de äldre brukar använda härute: ”Vemses är du”? som betyder ”vem är din mamma och pappa?” Det brukar de fråga barnen för att få ett sammanhang. Många äldre berättar att de inte har haft så mycket skapande under sin egen skoltid, så de tycker att det är jätteroligt att vi kommer.
Något fint minne?
En gång när vi skulle dit krockade det för ett av våra barn. Hans pappa, kapten på Stena-båtarna, ville att sonen skulle följa med honom på jobbet. Men nej, han ville hellre träffa de äldre på hemmet. När vi berättade det för en äldre kvinna där, blev hon så rörd att hon började gråta.