Östersund erbjuder Ma-NO-lärare 3.000 kronor mer i månaden för att motverka lärarbristen. Ulf Hedin kan tänka sig att skjuta upp pensionen något år.
— För första gången klarade vi inte av att rekrytera behöriga lärare i matematik och naturorienterande ämnen till högstadieskolorna i centrala Östersund, berättar Annika Kärrgård, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Östersund.
Kommunen tvingades därför tillsätta obehöriga på tidsbegränsade anställningar.
Inför årets löneöverläggningar gjorde barn- och utbildningsförvaltningen en analys av lärarbristen. Slutsatsen blev att kommunen måste göra öronmärkta satsningar på vissa utpekade lärargrupper.
Ma-NO-lärare får därför i snitt 3 000 kronor mer i månaden och lärare i spanska, franska och tyska 2 000 kronor.
— Det här är den kraftigaste lönesatsningen vi har gjort på särskilt utpekade lärarkategorier. Ska man satsa så ska det inte bara handla om några hundralappar, utan då ska det vara en satsning som verkligen gör skillnad, säger Annika Kärrgård.
Men satsningen har väckt ont blod hos Lärarförbundet, som har hoppat av löneöverläggningarna i protest.
— Vi säger aldrig nej till pengar. Men vi tycker att arbetsgivaren prioriterar för hårt och spetsigt, säger Lärarförbundets ordförande i Östersund Eva Frank.
Lärarförbundets motbud var att arbetsgivaren skulle lägga ut 1.500 kronor på alla lärare.
— Alla lärarlöner i Östersund ligger för lågt. Inom några år kommer vi ha brist på alla lärarkategorier.
Den riktade satsningen blev ett dilemma för facket. Å ena sidan argumenterar Lärarförbundet centralt för ökad lönespridning som ett sätt att höja lärarnas löner, å andra sidan ska det lokala lärarfacket försvara sig inför upprörda medlemmar som inte får del av satsningen.
— Vi har fått negativa reaktioner från våra medlemmar. Blir skillnaderna i lön för stora sår det split i lärarleden, säger Eva Frank.
En som har noterat att inte alla lärare uppskattar att kommunen öronmärker tusenlappar för Ma-NO-lärare är Ulf Hedin. Han är lärare i matematik, fysik, kemi och teknik på Vallaskolan i Östersund.
— Jag vet att en del tycker att det är lite orättvist.
Själv tycker han att det är rätt av kommunen att av rekryteringsstrategiska skäl göra en tydlig prioritering.
— Är det svårt att rekrytera just Ma-NO-lärare måste kommunen använda de verktyg som finns. För om några år kommer vi att behöva nya sådana lärare hit.
Ulf Hedin är 63 år nu. Lika gammal är hans Ma-NO-kollega på skolan.
— Vi går snart i pension. Samtidigt är barnkullarna som är på väg upp till högstadiet betydligt större än dagens högstadieklasser. Jag vet inte hur det ska gå ihop. Vi kanske får stanna kvar något år till.
Kan du tänka dig att fortsätta jobba efter 65?
— Ja, känner man sig frisk kan jag tänka mig att fortsätta. För jag har ett väldigt trevligt arbete. Det är roligt att se hur ungdomarna tar till sig av naturvetenskapen.