Små skolor är flexiblare när det gäller att möta konkurrensen om eleverna. Det är i alla fall förhoppningen på Linköpings Praktiska Gymnasium.
Mikael Karlsson, rektor på Linköpings Praktiska Gymnasium, är inte särskilt orolig för elevminskningen.
– Vi är en liten skola och därför tror jag att vi har lättare att anpassa oss till förändringar i elevkullarna, säger han.
Linköpings Praktiska Gymnasium erbjuder lärlingsutbildningar inom sju yrkesprogram. På skolan finns 159 elever men till hösten 2012 vill man utöka antalet platser med 40.
Totalt sett har Linköpings fristående gymnasier ansökt om 961 nya platser läsåret 2012/2013. Något avmattat intresse verkar alltså inte finnas. Hela fem nya gymnasier, varav tre yrkesgymnasier, finns med bland dem som vill bedriva undervisning – för allt färre gymnasister.
– Jag tror faktiskt inte att det kommer att finnas plats för alla. Åtminstone tvingas vissa skolor att minska antalet platser. Gymnasieskolan står inför en enormt stor utmaning.
För att anta utmaningen vill Mikael Karlsson, som så många andra, satsa på kvalitet. Han ser också fördelar med samverkan med andra skolor.
– Vi har ett friskolenätverk i Linköping som träffas en gång i månaden. Vi har en del gemensamma aktiviteter, till exempel Gymnasiemässa. På några skolor förekommer att lärare som inte har fullt på en skola erbjuds arbete på en annan.
Byggnadsindustrins yrkesnämnd (Byn) har inbjudit samtliga bygg- och anläggningsprogram i Linköping till ett möte i sommar.
– Vi har tackat ja. Det kan vara ett bra sätt att kvalitetssäkra utbildningen och det ser vi mycket positivt på.
Katarina Sandström Blyme