Fler skolor, färre elever. Så ser situationen ut för landets gymnasieskolor. Men samverkan kan bidra till att ekvationen går ihop, åtminstone lite bättre. Här finns mycket att utveckla, anser bildningschefen Tommy Johansson.
Några mil från Motala ligger residensstaden Linköping. Här finns inte bara landshövdingen – och biskopen. Här finns också, vid sidan av universitet, en uppsjö av skolor. När höstterminen drar igång öppnas portarna på inte mindre än 17 gymnasieskolor.
Redan i år börjar det glesna i bänkraderna – det saknas elever till omkring 800 platser – och tommare kommer det att bli. Prognosen visar en 20-procentig elevminskning fram till 2016.
Som en konsekvens av det vikande elevunderlaget pågår förhandlingar mellan Linköpings kommun och fackliga företrädare för Anders Ljungstedts gymnasium där det finns risk för uppsägning.
– Vi tänker konkurrera om eleverna med kvalitet. Egna datorer och gratis körlektioner tror vi inte på. Förhoppningsvis väljer eleverna oss för att vi har behöriga lärare, utbildade skolledare och bra lokaler.
Det säger bildningschefen i Linköpings kommun, Tommy Johansson som basar över de fem kommunala gymnasieutbildningarna. Han ger exempel på andra sätt att möta elevminskningarna:
– Jag tror att vi kommer att se mer och mer av samverkan, både med andra kommunala gymnasier och med friskolegymnasierna.
I höst manifesteras ett sådant, den nya Kunskapsgallerian. Under ett och samma tak ska då två kommunala program (omvårdnad och naturvetar), Komvux och ett estetprogram i friskoleregi samsas.
– Till en början har Kunskapsgallerian gemensam matsal, bibliotek, reception och vaktmästeri. Men det här går att utveckla längre än så, till exempel med gemensamma lärare och lektionssalar, säger Tommy Johansson.
Tidigare i år var han och Linköpings kommun värd för en stor konferens om nya gymnasieskolan. Dit var också personal från friskolorna inbjudna. Samtliga gymnasier presenteras på kommunens hemsida och ingår även i det regionala gymnasieintaget.
– Visst är friskolorna våra konkurrenter men som kommun har vi ett medborgarperspektiv. Vi ska hjälpa ungdomar att göra så kloka val som möjligt. Systemet med en gemensam webbansökan garanterar bra rättssäkerhet, alla uppgifter fördelas rättvist.
Som andra exempel på samverkan nämner han träffarna med personal från olika gymnasier. Där diskuteras bland annat ett gemensamt synsätt på betygssättningen i olika ämnen.
Finns fler områden för samordning? Apu- och lärlingsplatser till exempel?
– Nej, det blir nog svårt. Praktikplatserna är man ganska rädd om ute på skolorna eftersom de är frukten av relationer som byggts upp under lång tid. Man kan nog säga att de är lite heliga, skrattar Tommy Johansson.
Katarina Sandström Blyme