Först var det förskollärarna. Nu satsar Lärarnas Riksförbund extra på yrkeslärarna. Men det handlar ändå inte om något stöldförsök av Lärarförbundets medlemmar, enligt ordförande Bo Jansson.
För några månader sedan skrev Lärarnas tidning om att Bo Jansson, ordförande i Lärarnas Riksförbund, LR, vill börja organisera förskollärare. I dag inledde LR en satsning på yrkeslärare.
På förbundshuset på Sveavägen i Stockholm presenterades en ny bok om hur yrkesprogrammen bör förändras för att bättre möta arbetsmarknadens behov. Toppnamn inom industri, politik och näringsliv står som medförfattare. LR har samarbetat med redaktören.
Lärarförbundets statistik visar att LR organiserar färre än hälften så många yrkeslärare. Trots det ska dagens boklansering inte tolkas som ett försök att värva över medlemmar, menar Bo Jansson.
– Vi ser att vi har en växande del yrkeslärare som medlemmar. Men det är inte i sig det viktiga, även om jag tycker att vi har brytt oss för lite om yrkesprogrammen, säger han.
Han förtydligar också att LR inte helt plötsligt har bestämt sig för att börja organisera förskollärare.
– Vi har haft ett synsätt där vi inte riktigt har fattat vad som har hänt. Förskolan har gått från omsorg på 1960- och 70-talet till en dagens skolform med egen läroplan, säger Bo Jansson.
Bakgrunden till boken är i stället att LR ångrar att de stod bakom införandet av Gy 11 till punkt och pricka, menar han.
– Vi känner ett ansvar för att vi stödde delar i en reform som vi sedan ser inte fungerade, säger Bo Jansson.
Det är framför allt tre saker som blivit fel med den senaste gymnasiereformen, förklarar ordföranden:
- Slopandet av den obligatoriska högskolebehörigheten gjorde att avhoppen blev fler samt skrämde bort elever från yrkesprogrammen.
- Branschorganisationer och programråd har inte lyckats ge gymnasieelever tillräcklig kontakt med arbetslivet.
- Yrkesprogrammen är utformade som om de var väldigt lika varandra, vilket de inte är.
Detta skriver Bo Jansson också själv om i ett kapitel i den nya boken. Han vill att högskolebehörigheten återinförs och att näringslivet tar ett större ansvar för att se till att programmen utbildar den arbetskraft som behövs. Yrkesprogrammen behöver också utformas så att eleverna möter så mycket karaktärsämnen som möjligt direkt i år 1, snarare än att de läser gymnasiegemensamma ämnen från början.
– Eleverna ska inte direkt mötas av en fortsättning på grundskolan, utan i stället känna att ”det här vill jag bli”, säger Bo Jansson.
Det går ändå inte låta bli att se det här som en medveten strategi. Först meddelar du att ni ska börja organisera förskollärare och nu satsar ni extra på yrkeslärare?
– Jag förstår det. Fast jag tycker faktiskt inte att det är särskilt fruktbart att måla upp konkurrenssituationen mellan förbunden på det sättet. Vi i de båda organisationerna har allt att vinna på en så god samverkan som möjligt. För att arbetsgivare och politik inte ska få möjlighet att slå in kilar och utnyttja oss för sina egna syften, säger Bo Jansson.
Han vill inte kommentera om han själv tycker att de båda fackförbunden bör gå samman i framtiden.
– Vi organiserar inte skolledare och vi organiserar inte heller de som inte har någon utbildning alls. Det gör att vi ibland hamnar på olika ställen i utbildningspolitiken, svarar han.
Varför börjar ni inte organisera yrkeslärare som inte har någon utbildning?
– När jag hör vad våra yrkeslärarmedlemmar säger så är det att så fort vi börjar rucka på kraven riskerar det att gå åt fel håll så att de utbildade blir ännu färre, säger Bo Jansson.
Lärarförbundet kan också ses göra försök att locka medlemmar från LR. Ett exempel är den nya tidning för gymnasielärare som kommer senare i år.
Lärarförbundets ordförande Johanna Åstrand Jaara hälsar via ombud att hon inte har möjlighet att kommentera förrän vid ett senare tillfälle.
Linus Hellerstedt