Läraren ska få mer tid med eleven. Det är grundtanken i regeringens satsning på ökad lärartäthet i lågstadiet, där speciallärare och specialpedagoger blir en del av förstärkningen.
Regeringen och alliansen är eniga om behovet av riktade satsningar på lågstadiet. I den budget som regeringen styr med i dagsläget – alliansens budget – finns två miljarder kronor avsatta för ett lågstadielyft. Regeringen har nu utformat innehållet i detta.
Huvudmän ska kunna ansöka hos Skolverket om statsbidrag för att minska klasserna och anställa fler lärare, förskollärare, speciallärare och annan personal.
– Insatserna handlar i grunden om att eleverna ska få mer tid med sina lärare genom att det blir fler anställda i skolan, säger Sandra Ahlstrand, politiskt sakkunnig på utbildningsdepartementet.
För att ta del av statsbidraget måste skolornas huvudmän, det vill säga kommunerna och fristående skolor, ta fram en rekryteringsstrategi.
– De behöver visa hur de ska rekrytera till skolan. Det är svårt att rekrytera, särskilt inom specialpedagogik, säger Sandra Ahlstrand.
Lärarförbundet har tidigare uppmanat kommunerna att se över sitt rekryteringsbehov.
– Det är bra att regeringen lyssnat på vårt förslag om rekryteringsstrategier, och för de 40 procent av kommunerna som inte har en strategi i nuläget gäller det att börja ta lärarbristen på allvar, säger Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.
För att lågstadielyftet ska kunna bli verklighet lägger regeringen i sin kommande vårbudget också fram förslag på en utökning av antalet platser på grundlärarutbildningen samt specialpedagog- och speciallärarutbildningen.
Regeringen föreslår 300 nybörjarplatser årligen på speciallärar- och specialpedagogutbildningen. Även vad gäller satsningen på dessa lärarkategorier är regeringen och alliansen i princip överens. I den alliansbudget som gäller nu finns satsningar på närmare 350 nya platser under 2015 på speciallärarutbildningen.
I den budget som regeringen lade fram i höstas, men som röstades ner, lovade regeringen 150 nya platser på specialpedagog- och speciallärarutbildningen för 2015, och 450 platser årligen 2016-2108, alltså något mer än vad som nu föreslås i vårbudgeten.
Elisabeth Cervin