I Malmö driver Kulturskolan projektet Lira, där ungdomar från stans mest socialt utsatta områden får chans till instrumentalundervisning i sin närmiljö.
Musikprojektet lira skiljer sig från Kulturskolans ordinarie undervisning. Hyresgästföreningen och det kommunala bostadsbolaget Malmö kommunala bostäder, MKB, har ett utvecklingsråd som för ett par år sedan ville hitta lämpliga projekt i stadsdelarna Seved och Rosengård, två av de mest socialt utsatta bostadsområdena.
– Kultur är en av de verksamheter vi specialsatsar på, så vi tog kontakt med Malmö Kulturskola, förklarar Sten Lundström, enhetschef för det lokala utvecklingsarbetet på Hyresgästföreningen.
MKB och Hyresgästföreningen ställer lokaler till förfogande samt köper in instrument och betalar avgifterna för de barn som deltar.
– Barn och ungdomar ska kunna bejaka sin kreativitet oavsett var i staden de bor. För oss handlar det också om att skapa trygga och säkra bostadsområden, säger Pål Svensson, fastighetschef på MKB och representant i utvecklingsrådet.
Kulturskolans musiklärare Johannes Nästesjö, el- och kontrabas, och Michael Everbring, elgitarr, är de som leder den utflyttade undervisningen.
– Eleverna här har mycket i sin omgivning att förhålla sig till. De bor ofta mycket trångt och har inga egna instrument hemma, berättar Johannes Nästesjö.
I området Herrgården i Rosengård finns en gul barack, också kallad Streethouse, där ett tiotal killar övar piano, gitarr och rap.
– Det kan komma 15 elever ena gången och två den andra, säger Michael Everbring.
– Det krävs några år för att ge kontinuitet till en sådan här verksamhet och få föräldrarnas förtroende att skicka hit sina barn. Många vill att de hellre satsar på grundskolan så att de kan bli läkare eller något liknande, som tar dem ut från området, förklarar han.
Men redan det andra året har elevantalet och närvaron höjts. Musiklärarna har löpande utvärdering med de tre delaktiga parterna.
– Vi diskuterar hur vi får kontakt med familjerna och hur vi får barnen att komma och fortsätta att spela, berättar Johannes Nästesjö.
– Vi har lyckats nå många men det har också varit många elever i omlopp. Det ska vara lust och intresse som styr dem till oss och varje termin hittar vi någon pärla!
Målet har varit att få barn och ungdomar i olika bostadsområden att söka sig till Kulturskolan i Mazettihuset inne i stan.
– Men där får vi kanske tänka om. Möjligen är det bättre att de har verksamheten nära sig där de trivs, säger Johannes Nästesjö.
Dhamya Saleh, som är mamma till Abdullah Taha, håller med:
– Jag är ensamstående med tre barn så det finns inte tid att följa Abdullah in till centrum varje vecka. Genom den arabiska kvinnoföreningen här i Rosengård fick jag reda på att Lira startat i gula baracken. Jag är själv mycket förtjust i musik så jag tycker det är jättebra att min son har fått den möjligheten.
I december förra året höll två ensembler från Lira en konsert i Mazettihuset. De hade övat tillsammans för första gången strax före uppträdandet. Abdullah Taha rappade till låten Sagoland av Medina, ackompanjerad av gitarr, piano och rytminstrument. Publiken stämde in och sedan var det dags för Let's twist again. Stort jubel.
– Jag blir glad av det här, förklarade Kulturskolans nytillträdde chef Jalle Lorentzon.
– Kulturen är viktig för att hålla ihop Malmö, det är deras stad också, säger han och nickar mot scenen.
– Den här verksamheten är ytterst prioriterad.