Rektorer lider av tidsbrist och prioriterar fel uppgifter. Det visar regeringens rektorsutredning, som föreslår kompetensutveckling för både rektorer och huvudmän.
Det finns flera glapp i skolans styrkedja, särskilt mellan huvudmän och rektorer, enligt den nya utredningen. Rektorer får inte det stöd och avlastning de skulle behöva.
–Vi ser att skolkontoren har fått förstärkning, men rektorerna får inte tillgång till den förstärkningen, säger Olof Johansson, utredare och professor vid Umeå universitet.
De flesta rektorer jobbar övertid, ändå hinner de inte med det enda uppdrag de inte får delegera vidare – det pedagogiska ledarskapet. I Sverige lägger rektorer enbart 13 procent av sin arbetstid på det, en siffra som får utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) att reagera.
Om det pedagogiska ledarskapet inte prioriteras får inte heller lärare det stöd de behöver, vilket i slutändan påverkar det elevernas resultat, framhåller han.
–Det är ett tydligt exempel på hur styrkedjan brister. I de bästa skolsystemen i världen vet vi att rektorer lägger 50 procent av sin tid på pedagogiskt ledarskap, säger Gustav Fridolin.
Utredningen föreslår obligatorisk fortbildning för rektorer. Vad tror du om det?
– Det är ett rimligt förslag. Det innebär att man lyfter den fortbildning som pågår idag och som är mycket uppskattad.
Enligt Lärarförbundets ordförande, Johanna Jaara Åstrand, innehöll utredningen inga nyheter. Rektorernas höga arbetsbelastning är ett känt faktum.
– Jag är besviken på att det inte kom mer skarpa förslag som tvingar huvudmännen att säkerställa att rektorerna får tid och resurser för att driva skolutveckling.
Gustav Fridolin, det finns brister på huvudmannivå. Vad kan regeringen göra där?
– Vårt skolutvecklingsprogram är en väg att nå även kommunernas skolchefer. Det kan vara förvaltningar som får ett stöd i att systematiskt minska administrationen för sina medarbetare.
Enligt utredaren Olof Johansson kommer rektorer bli bättre på att ställa krav på huvudmännen och se till att skollagens krav efterlevs, om de själva får kompetensutveckling.
Men Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundet, tycker inte att det räcker.
–För att delegera måste det finnas någon att delegera till. Många rektorer har inte det stödet runt sig.
Utredningen visar just att rektorer inte lyckas lämna ifrån sig arbetsuppgifter eftersom deras medarbetare är för hårt belastade. Organisationen är för tajt, särskilt i de skolor där det saknas biträdande rektorer.
Enikö Koch
Mats Thorén