Nu har fortsättningen på Göran Grimvalls Teknikens väsen kommit. I Teknikens metoder är innehållet riktat mot de äldre eleverna. Syftet är detsamma: eleverna ska, som det står i Lgr 11, kunna ”agera i en teknikintensiv värld”. I boken finns många bra exempel på innehåll som stärker de fem förmågorna i teknikämnet. Göran Grimvall skriver redan i inledningen om nyckelorden identifiera, analysera och värdera samt om en referensram i teknik. Dessa går sedan som en röd tråd genom boken.
I första kapitlet diskuteras vad en ”teknikintensiv värld” innebär och nutid jämförs med dåtid. För 100 år sedan var det nog viktigare att vara teknisk i betydelsen händig än vad det är i dag. Gick någonting sönder var det bra att kunna laga det. I dag är varorna billiga på grund av massproduktion. Men vad är det då att vara teknisk om vi inte menar händig? Måste man vara en "Uppfinnar-Jocke"?
Följande tre kapitel behandlar förmågan att se tekniska lösningar. Det börjar med de enkla, går vidare till gradvis förbättrade lösningar och avslutas med lösningar som fått oväntade användningsområden, som GPS och streckkoder.
Flera kapitel innehåller listor med fackord som passar till innehållet. Detta underlättar arbetet med förmågan att använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer.
Tekniska system och några olika sätt att beskriva dem på samt styr- och reglersystem finns också med. Stundtals glider innehållet in mycket i fysikämnets centrala innehåll, men i kapitlet Fem sammanfattande principer knyts säcken ihop och tekniken blir synlig igen.
Precis som i Teknikens väsen kan en del kapitel sättas direkt i händerna på elever. Andra är en ypperlig källa till information och inspiration för lärare.
Teknikens metoder är tilltalande eftersom den har stort fokus på förmågorna. Visst finns det även gott om centralt innehåll, men det är exempel som är lätta att byta ut. Författaren visar tydligt hur lärare kan variera sitt innehåll för att utveckla de fem förmågorna hos eleverna. Han ger flera förslag på tekniska system och tekniska yrken som är fantasifulla och ligger i tiden och som jag tror lockar både killar och tjejer. Detta känns extra viktigt om vi ska kunna påverka ämnets status och intresset för det i skolan.
Teknikens metoder skulle ligga fint tillsammans med Teknikens väsen på alla tekniklärares skrivbord!
Anna Wirstedt, universitetsadjunkt i naturvetenskapens och teknikens didaktik, Malmö högskola.