Regeringens planerade traineesatsning ger fler barnskötare på fritids. Det blir också barnskötare som får handleda ungdomarna, uppger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Lärarförbundet är fortsatt kritiskt till förslaget.
Hur många tjänster som hamnar inom skolans område är ännu oklart, då arbetsmarknadsdepartementet just nu stöper om regeringens tidigare förslag (se ruta).
Men för Lärarnas tidning förtydligar Ylva Johansson förslaget på en punkt som hon tror lugnar kritiska röster från lärarfacket:
— Det är inte Lärarförbundets medlemmar som kommer att handleda ungdomarna, de hamnar i stället inom Kommunals avtalsområde. De blir traineeanställda som barnskötare.
Fyller ni inte på det här sättet upp platser som hade behövts för att anställa högskoleutbildad personal?
— Det blir en fråga för arbetsgivarna att se vad de har behov av. Det kommer att se olika ut i olika kommuner och fritidshem. Det är ju inte brist överallt men i till exempel Stockholmsområdet är det stor brist på barnskötare. Det är väldigt få som utbildar sig i yrket.
Enligt Ylva Johansson påverkas Lärarförbundets medlemmar bara indirekt av förslaget, eftersom de jobbar på samma arbetsplats.
Men det beskedet lugnar inte Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
— Våra medlemmar ansvarar för undervisningens kvalitet på fritidshemmen. De har en redan pressad arbetssituation och får det ännu tuffare när det kommer in fler outbildade.
Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) föreslog nyligen förändringar i läroplanen för att uppnå högre kvalitet i fritidshemmens verksamhet.
Hur rimmar detta med förslaget om fler barnskötare i skolorna?
— Fler barnskötare motsäger inte behovet av fler fritidspedagoger. Vår inställning till barnskötare är samma som i förskolan och där försämras inte kvaliteten, säger Gustav Fridolin.
Kvaliteten ska också garanteras genom att ge fritidspedagogerna legitimation i sin kärnverksamhet »så snart som möjligt« och låta dem få tydligare ansvar för det pedagogiska arbetet, uppger Fridolin.
— Det är möjligt att man går åt samma håll som i förskolan med mer olika uppgifter för de olika yrkesgrupperna, säger Gustav Fridolin.
När fritidspedagoger får sin legitimation är ännu oklart, och det finns ännu ingen tidsplan. Frågan bereds just nu på utbildningsdepartementet.