Miljöpartiet radikaliserar sin skolpolitik och slår fast att ingen ska få driva skolor med vinstsyfte. – Vi vill inte ha de här riskkapitalbolagen som köper upp skola efter skola, säger Jabar Amin, skolpolitisk talesperson för Miljöpartiet.
Det var under helgens kongress i Karlstad som inriktningen slogs fast. Kongressen körde över partistyrelsen, som hade sagt nej till motionen.
Tidigare har MP hävdat att det inte är driftsformen som är avgörande för vem som ska få driva fristående skolor, utan kvaliteten i verksamheten. Partiet har velat skärpa kraven på vinstsyftande friskolor genom att ge Skolinspektionen rätt att utfärda vinstutdelningsförbud för friskolor som har tydliga brister och inte uppfyller kvalitetskraven.
Men detta tyckte alltså ombuden på MP-kongressen inte räcker och de drev därför igenom ett förslag som innebär att skolverksamhet inte ska få drivas av företag med vinstsyfte. En liknande formulering finns redan i partiprogrammet från 2005, men i praktiken har MP inte drivit den linjen.
– Beslutet på kongressen är en tydlig markering om vilken linje partiet vill att vi i riksdagen ska driva. Och den linjen är att företag vars främsta ambition är att göra vinster vill vi inte ha, säger Jabar Amin.
Varför inte då?
– För att skolan inte ska vara en handelsvara. Vi vill markera hårt mot de riskkapitalbolag och stora bolag som går in för att göra affärer i stället för att utveckla och bidra till elevers utveckling.
Ska vinstsyftande aktörer alltså förbjudas att driva skolor?
– Det har vi inte hunnit diskutera ännu.
Miljöpartiets kongress valde Gustav Fridolin, riksdagsledamot och folkhögskolelärare, till nytt språkrör tillsammans med Åsa Romson, riksdagsledamot och miljörättsjurist.
Stefan Helte