Homer löser historiens största talmysterium och lyckas bevisa att en munk är sfärisk. Författaren Simon Singh har studerat matematiken i världens mest populära tv-serie. Nu har boken Räkna med Simpsons översatts till svenska.
Hur upptäckte du matteskämten i The Simpsons?
– Det var när jag såg ett avsnitt där Homer Simpson försöker bli uppfinnare. I ett klipp skriver han en massa ekvationer på en griffeltavla. En av dem är lösningen på ”Fermats gåta”, världens svåraste matteproblem, som jag har skrivit en hel bok om. Jag insåg att manusförfattaren måste älska matte.
Det visade sig att flera av seriens upphovsmän är högutbildade naturvetare och matematiker. Är det en slump?
– Nej. Många komiker har den här bakgrunden. Det är även vanligt bland musiker. Jag tror att kopplingen mellan matematik och humor är att man är intresserad av logik. Om man tänjer på logiken eller upptäcker att något är ologiskt så blir det roligt.
Når skämten fram till tittarna? Är de viktiga för att man ska förstå serien?
– Absolut inte. Folk blir väldigt förvånade när jag berättar om boken. 99,5 procent av tittarna märker inte de här skämten. Det är speciella och specifika detaljer som syns i bild kanske en halv sekund, eller är skrivna med väldigt liten stil. Men vissa saker återkommer många gånger, till exempel pi. Manusförfattarna hade redan från början en regel som de var tvungna att följa: De fick skriva in matematiska skämt om de var väl dolda. De fick inte skrämma bort tittare. Effekten blev att de lockade till sig ännu fler manusförfattare med matematikbakgrund.
Kan mattelärare ta hjälp av familjen Simpsons i sin undervisningen tror du?
– Ja, det finns stora möjligheter – både för äldre och yngre elever. Generellt är det väldigt komplicerade problem och uträkningar som förekommer. Men jag har diskuterat till exempel oändliga tal med tioåringar utifrån att en av seriens biografer heter ”The Googolplex Theatres”. Unga som är duktiga på matte önskar ibland att de var bra på något annat, som fotboll, konst eller poesi. Om de ser att det finns
så avancerad matematik i The Simpsons kanske de känner sig coolare.
Det är ofta Homer, den öldrickande och munkälskande pappan, och den busige sonen Bart som utsätts för matematiken. Inte Lisa, familjens intelligenta plugghäst. Varför?
– Det blir överraskande. Som tittare förväntar man sig att Lisa ska vara smart, och det finns flera exempel på det. Men en tecknad serie behöver inte följa verklighetens logik. Ena avsnittet kan Homer ha en krita i hjärnan, nästa är han ett geni.
Vilket är ditt favoritavsnitt?
– Det mest chockerande är absolut Treehouse of horror där Homer blir indragen i en ny okänd dimension. Hela storyn handlar om matematik. Där förekommer alla kända problem, från ”Fermats gåta” till ”P= NP”.
Text: Per Bengtsson