Fem av hundra får utbrändhetssymptom under de första yrkesåren som lärare. Det visar en ny avhandling.
— Det var färre än vad jag förväntade mig som visade symtom på utbrändhet, säger Daniel Hultell som har följt ett stort antal lärare under de två sista åren på lärarutbildningen och de tre första åren i yrket.
I hans avhandling om utbrändhet och engagemang i läraryrket har cirka 3 000 lärare från hela landet deltagit och 1 150 har svarat vid samtliga fem datainsamlingar som gjorts.
— Jämfört med vad man vet från andra studier är stressnivåerna ganska låga i vårt material. Den generella bilden är att lärarna uppvisar låga nivåer av utbrändhet och är engagerade i sitt arbete, konstaterar Daniel Hultell.
Resultaten visar att de flesta mår bra, men att det finns en grupp på cirka 5 procent som upplever tydliga symtom på utbrändhet.
Denna grupp visar tecken på att må dåligt redan under utbildningstiden. Detsamma gäller för dem som mår bra. De mår bra redan från början.
— Det som utmärker dem som mår bra är att de är lite äldre, att de inte har haft psykisk eller fysisk ohälsa tidigare och att de är nöjda med hur de klarat utbildningen.
Daniel Hultell kan se tre tydliga riskfaktorer för utbrändhet hos nya lärare.
— Det handlar om att lärarna upplever att deras förväntningar på yrket inte stämmer, att de misslyckas med sina arbetsuppgifter och att arbetet påverkar privatlivet negativt.
Han menar att det är viktigt att den bild av yrket som förmedlas under lärarutbildningen stämmer med hur verkligheten är.
— Här behöver samarbetet mellan utbildning och skola förbättras.
Något som förvånade honom var också att bara 40 procent av de nya lärarna under det första året undervisar i de ämnen och åldrar som de är utbildade för. Hela 10 procent undervisade varken i rätt ämnen eller åldrar.
— Detta är en faktor som säkert påverkar många nya lärare negativt och därför är det viktigt att se till att matchningen mellan utbildning och lärartjänst fungerar.
Elisabet Rudhe