Vinnarna i tävlingen Webbstjärnan är utsedda. Ett lag från Viktor Rydbergs gymnasium i Djursholm tog storslam med sin webbplats om Tjernobyl 25 år efter olyckan. Deras lärare Deborah Asarnoj tilldelades dessutom pris för bästa pedagogiska insats.
Deborah Asarnoj på Viktor Rydbergs gymnasium i Djursholm tilldelas Webbstjärnans specialpris för bästa pedagogiska insats för sin användning av internet i elevernas lärande.
– Varje elev har en dator, och på så sätt kan man integrera den på ett enkelt sätt i undervisningen. Det resulterade dels i projektarbetet Projekt Tjernobyl, dels i ytterligare två bidrag som varit nominerade i gymnasieklassen, berättar hon stolt.
Deborah Asarnoj inser att hon är priviligerad som arbetar på en skola med goda resurser.
– Jag tror inte jag skulle kunna klara det på vilken skola som helst.
Patrik Hermansson, Marcus Olsson och Mattias Hamberg är eleverna som ligger bakom det vinnande bidraget, Projekt Tjernobyl. Det är en webbplats byggd utifrån en resa till Ukraina och ett besök i den förbjudna zonen runt kärnkraftverket, vilket resulterade i många intryck och cirka 3000 bilder.
De framhåller vikten av en bra lärare och att få hjälp att fokusera på det väsentliga i projektet.
– Även om vi går i trean och har varit väldigt självständiga så gör ändå en bra lärare extremt mycket. Hon tryckte mycket på att vi skulle ha ett webbanpassat innehåll, säger Patrik Hermansson.
– Läraren kan sätta en i rätt riktning och säga vad som är nödvändigt och inte så nödvändigt kanske, säger Mattias Hamberg, och Marcus Olsson fyller i:
– Det är bra att ha en tredje part som kan säga vad som är bra och vad som kan förbättras. Det är svårt att veta själv.
Ett annat vinnarlag var eleverna bakom bokbloggen Detektiven Emil och vi, med lärare Marie Andersson, från Eskelhem skola på Gotland. De vann i klassen Grundskola åk 1-5.
Marie Andersson tyckte att det var viktigt att inte fokusera på tävlingen från början, så hon väntade med att berätta för eleverna att deras blogg var med i Webbstjärnan. När hon väl gjorde det tycker hon att tävlingen fungerat som en extra sporre för eleverna.
– Det har varit jätteroligt för eleverna att de har varit uppmärksammade. Det är ju ett skolarbete, men bloggen har gjort att det blivit en mötesarena. Själva arbetet hade vi kunnat göra utan webben, men genom att ha det där blir det en annan dimension på det, säger hon.
Marie Andersson medverkade i ett seminarium som Lärarnas Nyheter anordnade på Skolforum 2010. Här kan du höra henne berätta om bloggprojektet:
Webbstjärnan arrangeras för tredje året i rad. Kristina Alexandersson är projektledare på .SE, och hon var själv lärare för ett av de tävlande lagen det första året. Nu planerar hon för nästa års tävling som startar i mitten av augusti.
– Jag ser verkligen fram emot att få ta del av era bidrag, säger hon till publiken på prisutdelningen i .SE:s lokaler i Stockholm, och hoppas att de alla ska vilja vara med och tävla igen.
.SE:s vd Danny Aerts betonar vikten av att nå ut till elever och skolor.
– Vi ser att man inte har kommit igång med modern teknik, enkla hjälpmedel, så som man borde ha gjort i skolorna. Webbstjärnan är ett sätt att stimulera dem att integrera de verktygen i vilket ämne som helst. Det är en kombination av en elevtävling och ett stöd till lärare, säger han.