I över en månad har de lärare som tillhör syndikalisterna vid Statens Institutionsstyrelses (SiS) behandlingshem Björkbacken i Göteborg strejkat. Konflikten gäller att arbetsgivaren har beslutat att gå över från ferietjänster till semestertjänster och samtidigt öka undervisningstiden från cirka 19 till 22—23 timmar per vecka.
Även övriga fackförbund på Björkbacken (Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, ST och Seko) motsätter sig arbetsgivarens sätt att driva igenom de nya arbetstiderna.
Enligt fackförbunden kommer planeringstiden att minska och arbetsbelastningen öka.
— Jämför med det kommunala avtalet där lärarna får ersättning för att gå över till semestertjänster. Här dikterar arbetsgivaren bara och erbjuder ingenting, säger Kelle Norberg, ordförande i Lärarförbundets riksavdelning inom SiS.
Det främsta skälet till nyordningen är att SiS vill införa undervisning även på sommaren på behandlingshemmet.
— Vi har inga synpunkter på att arbetsgivaren organiserar om verksamheten. Men samtliga fackförbund på institutionen är överens om att förändringen inte genomförs på ett bra sätt, säger Kelle Norberg.
Lärarförbundet har tre medlemmar på Björkbacken, varav en är tjänstledig. Lärarförbundet ställer sig neutralt i konflikten. Det innebär att lärarna ska utföra sina egna arbetsuppgifter men inte de strejkandes. En svår uppgift på ett behandlingshem för flickor med psykisk ohälsa och missbruksproblem.
— Våra medlemmar ställs inför många knepiga avgöranden varje dag, säger Kelle Norberg.
Det finns i dagsläget inget som tyder på en snabb lösning på konflikten.
— Vi får se hur länge strejken kan pågå, blir det ingen lösning snart får vi börja diskutera om det är värt att fortsätta. Nu tycker vi det eftersom en kraftig nedskärning av verksamheten kommer att drabba de tjejer som kommer till Björkbacken i framtiden, säger Klas Rönnbäck, ordförande i Göteborgs utbildningssyndikat.
Konflikten trappades upp när ledningen beslutade att bussa flickorna till ett annat behandlingshem för att säkerställa undervisningen. Syndikalisterna kallar det för strejkbryteri och har därför inlett en blockad mot SiS.
En grupp syndikalister samlas varje morgon utanför behandlingshemmet med banderoller och ropar slagord.
— Jag har inga synkpunkter på att man strejkar för att få igenom sina krav eller driver en högljudd opinion. Men syndikalisternas agerande utanför institutionen är skandalöst. Det går ut över flickorna, säger Jan-Eric Josefsson, regionchef på SiS.
Jans-Eric Josefsson anser att övergången från ferietjänster till semestertjänster är nödvändig utifrån verksamhetens behov:
— Det blir en viss ökning i undervisningstiden men jag har svårt att se de dramatiska konsekvenser som syndikalisterna målar upp, säger han.
I det kommunala avtalet får lärarna kompensation om de byter från ferietjänst till semestertjänst. Varför inte hos er?
— Inom SiS är det ungefär lika många lärare som har semestertjänst som ferietjänst. Vi ser det som två likvärdiga system och det är verksamheten som avgör vilket man tillämpar, säger Jan-Eric Josefsson.