Skoaln kan få sin egen Lex Sarah. Lärare och andra som arbetar inom förskola och skola ska bli skyldiga att anmäla missförhållanden i verksamheten, föreslås i en utredning.
Om ett barn inte ges möjlighet att utvecklas eller nå målen i skolan handlar det om ett missförhållande. Likaså om elevernas säkerhet är i fara på grund av en trasig klätterställning. Lärare, förskollärare, fritidspedagoger eller annan personal som arbetar inom förskolan och skolan föreslås nu bli skyldiga att anmäla missförhållanden till sin förskolechef eller rektor.
Förslaget har tagits fram av utredaren Margareta Åberg, lagman och chef för förvaltningsrätten i Göteborg.
– Barn och elever ska inte behöva vänta på att en tillsynsmyndighet ska påtala och begära att brister i en verksamhet åtgärdas. Därför föreslår jag en skyldighet för personalen att rapportera missförhållanden eller påtagliga risker för missförhållanden till sin chef, sa Margareta Åberg när hon överlämnade förslaget till regeringen.
Förskolechefen eller rektorn åläggs i sin tur att utreda och åtgärda bristerna. Allvarliga missförhållanden ska anmälas till Skolinspektionen eller till den kommun som har tillsynsansvar.
Ett missförhållande kan röra ett barn eller en grupp barn. Även en påtaglig risk för ett missförhållande ska rapporteras.
Lärarförbundet har länge drivit kravet om anmälningsplikt för personal i skola och förskola, och tror att förslaget kommer att förbättra kvaliteten och arbetsmiljön i skolan. Dock saknar Lärarförbundet ett så kallat repressalieförbud – att arbetsgivaren inte ska få utöva repressalier mot den som gör en anmälan.
– Det finns en risk att lärarna inte vågar anmäla missförhållanden eftersom det kan uppfattas som illojalt mot arbetsgivaren, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén i ett pressmeddelande.
Lärarförbundet saknar också sanktionsmöjligheter mot de arbetsgivare som inte gör vad de ska när en anmälan inkommer.
– Utan sanktionsmöjligheter riskerar ett annars bra lagförslag att bli uddlöst, konstaterar Eva-Lis Sirén.