Skellefteås förskollärare får sex timmar utvecklingstid i veckan — en direkt följd av den förändrade läroplanen.
— Vi vill synliggöra förskolans nya uppdrag och ha en gemensam inriktning i kommunen för den pedagogiska utvecklingstiden, säger Elisabeth Svennerstål-Jonsson, chef för kommunens skol- och kulturförvaltning i Skellefteå.
Det är Elisabeth Svennerstål-Jonsson som har fattat beslutet utifrån ett gemensamt initiativ från förskolecheferna.
Tiden ska fördelas inom arbetslaget, beräknat på sex timmar för förskollärare och tre timmar för barnskötare: totalt 15 timmar per arbetslag med tre heltidsanställda. Förskolechefen beslutar hur tiden ska fördelas inom arbetslaget.
I den pedagogiska utvecklingstiden ska ingå för- och efterarbete, dokumentation, kompetensutveckling och reflektion.
Några pengar till mer personal ingår inte i beslutet. Det är upp till varje förskolechef att organisera och schemalägga arbetet i dialog med arbetslaget för att få in den pedagogiska utvecklingstiden. Elisabeth Svennerstål-Jonsson stänger ändå inte dörren helt för resursförstärkningar:
— Vi måste säkerställa att vi följer de riktlinjer som vi har beslutat om. Vi måste också se över vikariesituationen, säger hon.
Ordförande Anita Ericsson och Carina Bergqvist vid Lärarförbundets lokalavdelning medger att de blev överraskade när de fick se det dokument som mbl-förhandlades för ett par veckor sedan. De är nöjda med att arbetsgivaren anammat det nya begreppet pedagogisk utvecklingstid som Lärarförbundet lanserat.
— Det ger en starkare koppling till det pedagogiska uppdraget utifrån läroplanens mål, säger Anita Ericsson.
Den enda oron gäller hur detta ska fungera utan mer personal. Tidigare har det funnits ett lokalt avtal om planeringstid och det var ofta svårt att få loss den tiden i praktiken.
— Utan mer resurser är det frågan om det finns utrymme att genomföra detta utan att arbetsbelastningen ökar, säger Anita Ericsson.
Hon tror ändå att det går att göra mycket genom att organisera arbetet bättre. Till exempel förekommer i dag att förskollärare städar.
— Vi måste också peppa våra medlemmar att ta till vara den här möjligheten till pedagogisk utvecklingstid. Säger vi bara att det inte går blir det självuppfyllande.
Även om Anita Ericsson och Carina Bergqvist hellre hade sett att pedagogisk utvecklingstid reserverades för förskollärare, och att barnskötare i stället fick planeringstid, är de nöjda med att det finns en distinktion i antalet timmar.
— Det här är ett verktyg för en diskussion på varje arbetsplats om yrkesrollerna och de olika uppdragen, säger Carina Bergqvist.