Fyra av tio kommuner måste inrätta deltidstjänster som en följd av lärarlegitimationen eftersom det blir svårt att erbjuda heltider som stämmer överens med lärarnas behörighet. En av tio räknar med att ha språkundervisning på distans. Drygt hälften anser att kommuner måste samarbeta kring lärartjänsterna för att klara att leva upp till reformen. Det visar en enkät som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har gjort.
SKL har hela tiden varit kritiskt till legitimationen för lärare och förskollärare och bland annat varnat för att de skärpta behörighetsreglerna kommer att göra det svårt att bemanna verksamheten, särskilt i små kommuner och skolor, eftersom lärare bara får undervisa i de ämnen och skolformer de har i sitt examensbevis.
För tre år sedan gjorde Statskontoret en kartläggning som visade att bara hälften av de tillsvidareanställda lärarna är behöriga för allt de undervisar i. Kommunernas alternativ till att vidareutbilda dessa lärare, så att de kan fortsätta undervisa som i dag, är att organisera om verksamheten.
I enkäten, som presenteras i SKL:s senaste ekonomirapport, fick 38 av landets större kommuner frågan om de nya behörighetsreglerna ställer krav på speciella åtgärder. Nästan alla, 96 procent, svarar ja och att deras lärare måste få kompletterande utbildning. Enkäten visar också att…
- 46 procent måste nyrekrytera personal.
- 38 procent behöver inrätta deltidstjänster.
- 12 procent måste ha distansundervisning i språk.
- 54 procent anser att kommuner måste samarbeta kring lärartjänster.
SKL har även ställt frågor om den nya gymnasieskolan, GY 11. Här svarar kommunerna att de planerar kompletteringsutbilda lärarna i snitt 50 timmar per person och år 2011-2012, trots att de inte får någon kompensation för detta.
Staten har tidigare flaggat för att statsbidraget till gymnasieskolan ska dras ned eftersom man ansett att GY 11 blir effektivare och billigare.
Det håller nästan inga av de tillfrågade kommunerna med om. 56 procent räknar med att verksamheten blir upp till 10 procent dyrare under de år det gamla och nya gymnasiet måste drivas parallellt. 33 procent tror att kostnaderna kommer öka med 10 procent eller mer.
Karin Lindgren