Varje förskola borde ha en surfplatta. Den passar särskilt bra för de yngst barnen. Det tycker Förskolans nya recensent av digitala medier.
Jag tvivlar inte en sekund på att detta är helt rätt väg att gå. Jag vill dra det så långt som att jag tycker att varje förskola borde ha åtminstone en surfplatta (även kallad tablet) per avdelning. Det är ett pedagogiskt litet mästerverk för de riktigt små barnen. Den kan användas från ett år och uppåt. Bara det säger en del om användarvänligheten. Det är en blandning mellan en stor smartphone och en dator utan mus. Och det finns riktigt bra applikationer (program, även kallade ”appar”) att ladda hem. Många är helt gratis, annars kostar de en spottstyver.
Surfplattan har en skärmstorlek på 7–10 tum. Den är lätt och smidig för ett litet barn att ha i knäet och man navigerar med fingret. Den största tillverkaren av surfplattan är Apple som gjorde den första som kallas iPad (även padda). Även HP (Hewlett Packard), HTC, Motorola och Samsung är andra varumärken som gör surfplattor.
Enligt Statens medieråd (www.mediebarn.se) som varje år gör undersökningar om barns IT-användning, visar det sig att så mycket som 43 % av landets tvååringar använt en vanlig dator under 2010! Du som redan har en smartphone vet redan vad det här handlar om. Det är en helt ny interaktiv värld som öppnar sig för riktigt små barn. En värld vi inte bör vara rädda för att introducera även i förskolan. Det är inte en stationär eller bärbar dator, där man måste lära sig koordinera mus, tangentbord och fingrar. Det är ett verktyg där barn direkt pekar på skärmen och uppfattar effekten av det de sysslar med. Det kan vara alltifrån att peka på en bokstav, färg eller ett djur och få det uppläst eller höra dess läte. Eller varför inte ett interaktivt pussel där man lär sig mönster. Den är så enkel att använda att en ettåring utan problem klarar av den.
Men den är också så kompetent att man inte får missa detta tekniska tillfälle att utveckla våra allra yngsta förskolemedlemmar. För oss vuxna ter den sig kanske som överflödig. Det diskuteras om den fyller någon funktion när ”vi redan har vanliga datorer”. Men för de mindre barnen är den en interaktiv, lärande och social pryl som det känns svårt att vara utan på 2010-talet.
Om vi tar några kliv tillbaka och sätter på oss den nyfikna pedagogiska rollen, den där vi kliver ner på barnens nivå. Då ser man snabbt att den allra mest tilltalar de allra yngsta. Bara genom att iaktta vad som händer när en ettåring spelar på en surfplatta, så inser man snabbt att det är ett verktyg som inte bara intresserar dem till max. Den utvecklar faktiskt små barn på flera nivåer.
De flesta applikationerna är små, enkla spel och det tar bara några sekunder att få hem dem till surfplattan. I de enklaste versionerna finns det oftast en gratisvariant som man sedan kan uppgradera för en spottstyver. Priserna ligger på mellan 7–25 kronor beroende på hur dollarkursen ser ut. Här kommer ett litet axplock kring språkinlärning som jag gillar:
Språk- och ordinlärning: De spel som finns ute i dag, och det fullkomligt exploderar av nya ”appar”, är mycket språkliga. Man kan lära sig färger, former och djurljud. Exempel på spel som lär barnen ord är det svenska spelet Bondgården HD. Man kan klappa djuren och höra deras läten. Det finns även ett spel i applikationen som frågar var djuren finns. I ett knyck har barnet lärt sig vad de allra enklaste djuren heter. Det kostar 7 kronor att ladda hem och är gjort av KIE Informationssystem AB.
Magnetic Alphabet Lite är ett virtuellt magnetspel som grundar sig på de gamla kylskåpsmagneterna av bokstäver. Man får upp hela alfabetet (utom å,ä,ö) och kan plocka och komponera ord bäst man vill på en virtuell magnettavla. Mycket uppskattat att göra tillsammans med andra barn och en pedagog som är med och stöttar. Fullversionen med symboler och siffror går på 15 kronor.
Personligen tycker jag inte det är fel att använda spel på engelska, även för de små barnen. Kunskapsintaget kan aldrig börjas för tidigt och jag anser inte att det stör den svenska språkinlärningen som är det dominerande i barnens värld ändå. Det finns inte lika många spel på svenska som det gör på engelska, men det är på gång. Flera små och stora företag satsar just i dag på detta. En applikation som fungerar bra även om den är på engelska heter Animal preschool shape puzzle. Det är ett pussel som barnen utför mycket enkelt. Det får dem att se färger och former. De får sedan namnet på det de pusslat på engelska. Ett utmärkt sätt att introducera former och mönsterseende. Spelet finns i en begränsad gratisversion men även en uppgradering som kostar 7 kronor.
ABC-tracer är ett annat litet fantastiskt språkspel. Där kan barnen träna sig i att skriva av bokstäver, precis som man gör med en penna. Man får spåra efter en prickad linje och därefter olika ljud om man har gjort rätt eller fel. Testversionen är gratis och sträcker sig till bokstaven D. Om man kastar in 15 kronor får man det kompletta spelet. Det tillverkas av ett företag som heter App-Zoo som gör en hel rad applikationer med språkinriktning för barn.