…lärare i historia och tillsammans med sin bror författare till "Öronbrosk önskas, livsöden, brott och humor i annonser genom tiderna".
Varför en bok om diverseannonser?
– Jag och brorsan har länge varit intresserade av skumma kontaktannonser. Vi satt en helg i ett tidningsarkiv för att se om det fanns något intressant att gräva djupare i. Vi fann en guldgruva! Många betraktar materialet som skräp, men lyfter man på skräpet och tar det på allvar finns en skatt. Ofta är det en samhällsspegel.
Var är annonserna publicerade?
– De flesta är från Dagens Nyheter, från när tidningen startade 1864 fram till 2010.
Vad handlar annonserna om?
– Tidningen verkar själv ha haft svårt att kategorisera annonserna. Det betyder att man kan hitta allt från kontaktannonser, förlorat och upphittat, resesällskap, meddelanden, medicinannonser, tiggeri, fosterhemsbarn, sommarbarn och till och med att man sålde barn.
Vad är det för bok?
– Vi har satt in annonserna i ett historiskt sammanhang och samlat på oss berättelser om annonserna. Det är en blandning mellan populärvetenskap och humor. Vi har verkligen kastats mellan skratt och en liten tår i ögat i arbetet med boken.
Vad finns för exempel på humor?
– Det kan vara små saker som en efterlysning efter en squashpartner där det även står ingående beskrivningar av vad annonsören gillar för någon mat, eller någon som söker en borttappad femtiolapp utan några som helst upplysningar om var den tappats. I kontaktannonser arbetar många, för att väcka intresse, medvetet med humor och marknadsför sig som tråkiga, dumma och med ringar under ögonen.
Vad ger annonserna för bild av Sverige?
– De berättar mycket om den tid de kommer ifrån och skildrar Sveriges förändring från fattigt bondeland till en modern nation. I till exempel resesällskapsannonser sökte människor på 1800-talet sällskap för att emigrera till Amerika, i mitten av 1900-talet till charterresor, i dag har vi Thailandsresor.
Har du någon favorit?
– Det finns många. Men annonsen där en ”8-årig glad singeltjej söker nya tjejkompisar att hänga i baren med, shoppa, träna, fika m.m” är 2000-talet i ett nötskal. Någon dag senare kom den rätta annonsen in. Hon var 28 år.
Vad är historien bakom annonsen om öronbrosk?
– Annonsen är från 1938. Det är en ung kille som var född med ett öra och sökte någon som kunde donera lite öronbrosk. Vi började undersöka vad som hänt och hittade honom i ett lasarettsregister. Han lever och ställde upp på en intervju! Allt hade gått bra. En fin liten berättelse som säger mycket om vår bok.
Vad har diverseannonserna för status?
– Tyvärr har de, trots högt läsvärde, låg status bland tidningsmakare. Brorsan och jag driver, halvt om halvt på skämt, tesen att tidningsdöden delvis beror på att annonserna flyttat till internet.