Skyddsombudens stängning av skolan tog skruv. Ledningen backade till slut om utökad schemalagd tid med eleverna.
Tre avspända lärare tar emot på Bergums skola i Göteborgs utkant en småregnig tisdag. Det är svårt att ana att för bara ett år sedan var detta en skola i kris.
Den 16 april 2010 fattade huvudskyddsombuden på Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund i Göteborg ett drastiskt beslut. Skolan skulle stängas med omedelbar verkan.
— Vi skulle vara kvar på skolan och följa skolledningens instruktioner, men vi fick inte utföra något arbete med elever, minns läraren Johan Blixth.
Orsaken till stängningen var den kraftigt ökade stress som lärarna upplevde på grund av en förändring i lärarnas arbetstider. Hösten 2009 hade lärarna fått ytterligare 7 timmar elevtid utöver de 17-18 timmar undervisningstid de hade sedan tidigare.
— Detta fanns plötsligt inskrivet i lärarnas scheman när de kom tillbaka till höstterminen. Vi förstod inte vad det var för något, säger skyddsombudet Veronika Wallin.
I de extra timmarna ingick bland annat läxhjälp och att hoppa in som vikarie i ämnen man inte var behörig i. Lärarna uppfattade det som ökad undervisningstid under annat namn.
Det framgick också snart att en del av den extra elevtiden krävde för- och efterarbete. Problemet var att det inte fanns någon tid avsatt till det. För många lärare blev det en ekvation som inte gick att lösa.
— Flera lärare blev sjukskrivna av den höga arbets-belastningen med mycket allvarliga följder, berättar Veronika Wallin.
Från hösten 2010 är den extra elevtiden inbakad i undervisningstiden. Lärarna har fått kompensation i form av färre lektioner.
— Det kändes som man kunde andas igen när man kom tillbaka till skolan efter sommarlovet, säger Lärar-förbundets arbetsplatsombud Pernilla Jonsson.
Hon och hennes kolleger är övertygade om att stängningen av skolan var en viktig orsak till att skolledningen ändrade sig.
— Vi ser det som en framgång att de backade, säger Pernilla Jonsson.
Ingvar Lagerlöf