Nu presenterar Högskolan i Borås den andra boken i serien ”Från Högskolan i Borås till Humboldt”, denna gång med undertiteln Bildning och kunskapskulturer. – Den stora frågan är vad ett universitet är idag och vad ska vi ha det till, säger Johan Sundeen, en av redaktörerna.
Texterna i boken, som är gratis att hämta på nätet, kommer från de seminarieföreläsningar högskolan anordnat på tema bildning under hösten 2010. Författare är agrarhistorikern Janken Myrdal, nationalekonomen Lars Calmfors, filosofen Hans Ruin, rektorn för Högskolan på Gotland Jörgen Tholin och Jan Nolin, professor och forskare i biblioteks- och informationsvetenskap i Borås.
– Jag hade gärna sett fler kvinnor. Vi frågade flera som inte hade tillfälle. I förra boken hade vi i alla fall två kvinnliga professorer och två av redaktörerna är kvinnor, säger Johan Sundeen, till vardags informationsstrateg på Högskolan i Borås.
Han har varit redaktör för boken tillsammans med adjunkten Maria Lindh och Catta Torhell, tills nyligen bibliotekschef på Högskolan i Borås och nu överbibliotekarie vid Linnéuniversitetet.
I bokens tre första kapitel behandlas naturvetenskap kontra humaniora, samhällsengagemang inom nationalekonomin och ett försök att beskriva bildningsbegreppet.
– I samhällsdebatten finns ett ensidigt fokus på anställningsbarhet. Det är inte oviktigt, men andra dimensioner kommer i skymundan. Som intellektuell förkovran, upptäckargklädje, personlig mognad och aktivt medborgarskap. Det kanske låter pretentiöst men bildning är en personlighetsförändrande kraft som ger nya dimensioner i livet, säger Johan Sundeen.
Han hoppas fler akademiker ska börja delta i den offentliga diskussionen.
– Det finns en stark tendens inom akademin att bli väldigt specialiserad för att bli citerad i vetenskpliga tidskrifter och att man bara diskuterar innanför sina egna murar.
Ett kapitel handlar om en Liberal Education-utbildning vid Högskolan på Gotland, Den har nyligen fått en liknande efterföljare i Göteborgs universitet som i höst startar ett kandidatprogram i Liberal Arts med utgångspunkt i världslitteraturen. Kanske har en klassisk bildningstrend kommit till Sverige.
– Liberal Education är ett växande fenomen i Europa. Vi har en beynnande diskussion som utgår från perspektivet att anställningsbarhet på sikt inte handlar om en skräddarsydd yrkesutbildning utan om att man har breda kunskaper och förmågor som kan användas i olika professioner i ett livslångt lärande, säger Johan Sundeen.
Sista kapitlet i boken diskuterar digital publicering och förhållandet till forskning.
– Det är intressant att koppla abstrakta begrepp som bildning till konkreta saker som digital publicering och webbplatser som Wikipedia där texter kan ändras av vem som helst, säger Johan Sundeen.
Högskolan i Borås startade sin seminarieserie om akademins samhällsroll förra året då det var 200 år sedan universitetet i Berlin invigdes. Då gav man ut ”Från Högskolan i Borås till Humboldt: Den svenska högskolans roll i en motsägelsefull tid”. Högskolan planerar nya seminarier i höst efter en paus under våren. Projektet har bekostats av rektorns strategiska medel och prorektorn Björn Brorström var den som kläckte idéen till seminarierna.
Elisabeth Richter