Att möta annanheten 1, spänner över allt, från läsning av skönlitteratur till självhjälpsböcker, patografier, sexualitet, psykisk ohälsa och olika terapiformer.
Boken är uppdelad i två delar. Del I inleds med att författaren funderar över vad de olika begreppen funktionsförmåga, handikapp, funktionshinder, funktionsnedsättning innebär samt över hur språkbruket avslöjar människosynen.
Därefter redogörs för vad läsning är och varför det är viktigt att kunna läsa och ta till sig skriven text och vad som händer med oss när vi inte kan avkoda eller förstå skrivet material.
För att kunna läsa med flyt krävs övning, för att öva krävs lust och läsglädje och för att känna läslust krävs riktiga böcker och slutligen, för att bli en god läsare krävs att man har någon att samtala med om det man läst.
Man skulle också kunna formulera det som Karin Taube, professor i pedagogik vid Mittuniversitetet i Härnösand, gör. Hon har formulerat formeln A x F = L, där A står för avkodning, F står för förståelse och L är lika med läsförståelse. Till detta behövs också M, motivation. Saknas det ena blir resultatet noll.
Det räcker inte med att kunna avkoda ord någorlunda snabbt och automatiskt, läsningen måste också kunna framkalla en inre bild hos läsaren för att få någon vidare mening.
Blir man skickligare i sin profession om man läser? Denna fråga diskuterar författaren med en professor i litteraturvetenskap samt med en distriktsläkare.
Del II inleds med en kort historisk återblick över hur samhället tagit hand om personer som varit avvikande och vilken människosyn som då rått. Därefter startar författaren en diskussion om hur vi i dagens samhälle ser på personer i behov av särskilt stöd. Vad är det vi fokuserar på egentligen? Är det hindren eller är det möjligheterna?
Frågan om hur föräldrar till ett barn med funktionsnedsättning bemöts av pedagoger och övrig personal diskuteras.
Boken tar upp flera olika sidoämnen med litteraturförslag, vilket gör den lämplig för alla som i sitt arbete och sin vardag möter personer med nedsatt funktionsförmåga.
Att möta annanheten 2 innehåller kommenterande boktips om att leva med funktionsnedsättning. Boken är ett utmärkt hjälpmedel för bibliotekarier, lärare, studenter eller andra med intresse för handikappfrågor som söker litteratur i ämnet.
Annanheten 1 och 2 kan användas var för sig, men tillsammans kompletterar de varandra och ger en fördjupad kunskap och insikt i hur det är att leva med nedsatt funktionsförmåga.
Annika R. Johansson