Fyra frågor om betygen till Bertil Östberg, statssekreterare hos utbildningsminister Jan Björklund.
Lärarna i sexan använder inte hela betygsskalan. Kommentar?
– Det är inte acceptabelt, hela skalan ska användas. Att bedöma elevers kunskaper har alltid varit en central del av lärares uppgifter. Men en viss osäkerhet är nog ofrånkomlig i ett nytt system.
Är det rättsäkert för eleverna att bara vissa lärare sätter A, B och F?
– Det är klart att det inte är bra. Samma kunskaper ska ge samma betyg oavsett vilken skolan och läraren är. Men när de här eleverna går i sjuan tror jag att deras lärare har blivit mer förtrogna med systemet. Problemen växer bort.
En tiondel av lärarna i Lärarnas tidnings undersökning har inte fått någon fortbildning alls. Många tycker att det har gått för fort. Vad säger du om det?
– Skolverket har ordnat en rad konferenser och successivt tagit fram ett omfattande bedömningsstöd för de flesta ämnen, årskurser och betygssteg. Men det vilar också ett stort ansvar på huvudmannen. Om en rektor ser att de egna lärarna inte använder hela betygsskalan är det en signal om att man måste jobba mer med detta.
Finns det anledning för regeringen att göra något?
– Det ingår i Skolverkets uppdrag att löpande följa den här typen av frågor och den nationella betygsstatistiken kommer att ge en tydlig bild efter hand. Skulle det visa sig att betygen inte blir likvärdiga är det klart oroande.