Lärarnas tidnings Lön & jobb-redaktör Ingvar Lagerlöf kommenterar det principiellt mycket viktiga målet om arbetstider i Arbetsdomstolen.
Arbetsdomstolen har mycket att vrida och vända på medan den under två månader funderar över sitt utslag. Den ska inte bara ta ställning till vad som direkt utskrivet i avtalen.
Vilken vikt ska man lägga till en hänvisning till ett cirkulär i en protokollsanteckning till en bilaga i ett centralt avtal till exempel? Innehållet i dokument som producerades i samband med att undervisningsskyldigheten, usken, avvecklades ser lärarfacken som garantier mot utökad undervisningstid.
Utan dessa garantier hade de nuvarande avtalen aldrig blivit som de blev.
För SKL är saken klar. Usken är avvecklad. Det finns inte någon ytterligare reglering inom den reglerade arbetstiden. Punkt.
Båda sidor ser en förlust som ett hot mot utvecklingen av skolan. Lärarna slits ut och eleverna får sämre undervisning om det blir fritt fram att fylla den reglerade arbetstiden med fler lektioner, befarar facken.
SKL vänder på det och hävdar att en reglering av undervisningstiden är ett hinder för en flexibel och effektiv organisering av arbetet vilket i sin tur går ut över eleverna.
Jurister och tjänstemän med skrivbordsperspektiv passerade revy under de tre dagarna. Under någon timme skälvde salen till när Häggviksskolans lärare berättade om stress, sömnproblem och att de inte hann med sitt jobb.
Det är deras och tusentals andra lärares arbetsförhållanden som Arbetsdomstolen nu ska ta ställning till.