Elever i behov av särskilt stöd kan ha missgynnats av det fria skolvalet. Den slutsatsen drar Gunnlaugur Magnússon vid Mälardalens högskola i sin pågående forskning. — Det finns tecken på att marknadsideal och inkluderingsideal krockar, säger han.
Forskaren Gunnlaugur Magnússon har undersökt hur elever i behov av särskilt stöd tas om hand i fristående skolor. Samtliga fristående grundskolor som fanns våren 2009 tillfrågades. Fyra av fem skolor svarade. Det visade sig att i snitt 15 procent av de fristående grundskolorna sa nej till att anta elever i behov av särskilt stöd.
— Det verkar som om denna elevgrupp har haft mindre möjligheter till ett fritt skolval än andra elever, säger Gunnlaugur Magnússon.
Men i och med att den nya skollagen infördes har det blivit svårare att neka dessa elever tillträde. Hur detta slår i praktiken är svårt att veta. Någon officiell statistik finns inte.
Gunnlaugur Magnússon menar att det även finns andra segregerande mekanismer. De fristående skolorna väljs framför allt av barn till högutbildade föräldrar.
— Vi vet att det är fler barn till lågutbildade föräldrar som är i behov av särskilt stöd.
En annan effekt är att barn i behov av särskilt stöd kan välja att söka sig till vissa typer av fristående skolor som Waldorfskolor och skolor inriktade just på att ge särskilt stöd, vilket gör att det bildas grupper av dessa elever just där.
En av frågeställningarna i undersökningen var om de fristående skolorna utmanade traditionella sätt att undervisa denna elevgrupp.
— Men det verkar inte så. Man lägger i hög grad orsakerna till stödbehovet hos eleven snarare än i faktorer som skolan själv ansvarar för, som brister i undervisningen.
Det är också stora skillnader mellan olika typer av fristående grundskolor, både mellan olika grupper av skolor och inom grupperna.
Fristående skolor ägda av koncerner har den lägsta andelen elever i behov av särskilt stöd. Waldorfskolorna har den högsta andelen, om man bortser från den relativt lilla gruppen skolor just inriktade på att ge särskilt stöd.
Elisabet Rudhe