… lärare i idrott och hälsa och matematik på Bråviksskolan i Norrköping, som satt betyg för första gången.
Du har betygssatt 57 sexor. Hur var det?
– Bra, väldigt bra faktiskt. Jag har fått mycket utbildning så jag kände mig trygg.
Hur kommer det sig att du fått så mycket fortbildning?
– Norrköpings kommun har ett system med nyckelpersoner i samtliga ämnen, extra länkar mellan Skolverket, kommunen och skolorna. Jag är nyckelperson i idrott och hälsa och har gått på kursplanekonferenser och olika utbildningar ända sedan våren 2010. Sedan har jag fortbildat mina kolleger.
Är de lika nöjda?
– Tyvärr har inte alla fått samma utbildning som jag, men jag upplever ändå att de är nöjda. Vi har haft mycket bra diskussioner i sexornas arbetslag, det är nog det som har varit mest värdefullt.
Använde du hela betygsskalan?
– Jag har inte gett några streck men allt från F till A har jag satt. Eftersom jag har haft barnen sedan fyran, en del sedan år 2, har jag en ganska god bild av deras kunskaper.
Har du fått ta emot någon kritik eller annan feedback?
– I stort sett ingenting. Vi har jobbat mycket med dialog med barn och föräldrar så betygen ska inte ha kommit som en överraskning för någon.
Vill de ha betyg?
– Det är väldigt blandat. En del barn sporras och motiveras av betygen och av att veta vad som krävs. För andra är det precis tvärtom – det knyter sig och de känner sig stämplade. Detta är en utmaning att hantera för mig som lärare.
Är det något du önskar dig?
– Ännu mer tid till diskussioner i arbetslaget. Ska betygssättningen bli rättsäker och bra måste den få ta tid.