Moderaterna öppnar för betyg längre ned i årskurserna. Partiet vill också satsa mer pengar på skolan de kommande åren. Det avslöjade statsminister Fredrik Reinfeldt i sitt jultal på Skansen.
Bara några dagar innan sjätte och sjundeklassarna får sina första betyg enligt den nya betygsskalan A-F, så öppnar statsminister Fredrik Reinfeldt för en ny betygsreform.
Han betonade, i sitt jultal på Högloftet på Skansen, att skolan visserligen behöver arbetsro efter alla reformer, men sa att Moderaterna kan komma att gå till val 2014 på tidigare betyg.
— Skolans misslyckande, som vi ärvde av Socialdemokraterna, var att man inte ens upptäckte att eleverna hade problem. Problem man inte upptäcker rättar man inte heller till, sade Reinfeldt till journalister efteråt.
I jultalet, som helt ägnades åt skolan, sa Reinfeldt att partiet är berett att satsa mer pengar på skolan i kommande budgetar. Resurserna ska bland annat satsas på ökat inlärningsstöd, till exempel genom att speciallärare assisterar den ordinarie läraren. Reinfeldt utesluter inte att det på sina håll kan behövas mindre klasser, men varnade för att generalisera.
Betygsuttalandet oroar Lärarförbundets Eva-Lis Sirén:
— En överväldigande majoritet av lärarna säger nej till betyg i ännu lägre åldrar, för de vet att det inte höjer resultaten i skolan utan ökar lärarnas arbetsbelastning än mer. Därför är det oroande att regeringen vill tvärt om, säger hon i ett uttalande.
Om regeringen ändå väljer att lägga på mer arbetsuppgifter i form av tidigare betyg så måste annat plockas bort. Det är därför välkommet att statsministern öppnar för mer resurser, anser hon.
Lärarnas riksförbunds ordförande Metta Fjelkner är för tidigare betyg, men vill att regeringen avvaktar den reform som just genomförts.
— När den gjort det så låt oss lärare då utreda om det är lämpligt med ännu tidigare betyg i skola.
Statsministern har under hösten besökt skolor i Sverige, där man provat nya undervisningsmetoder eller satsat extra på viktiga ämnen. Reinfeldt vill stärka rektorernas ställning och ge dem ökad handlingsfrihet att lokalt utforma skolundervisningen.
— Det är viktigt att kommunpolitiker och viljan att centralt dirigera inte tar död på entusiasmen.
Skolan har länge varit Folkpartiets viktigaste profilfråga, men på senare tid har Moderaterna flyttat fram sina ställningar. Folkpartiledaren, utbildningsminister Jan Björklund, säger sig dock inte vara orolig för att M ska stjäla hans partis viktigaste fråga.
— Jag vill att alla partier ska engagera sig i skolfrågan. Det är vår enskilt viktigaste framtidsfråga, säger Björklund.
Folkpartiet kan tänka sig betyg från årskurs fyra och Björklund välkomnar Reinfeldts utspel.
— Detta öppnar för en bred enighet i alliansen om tidigare betyg och innebär att betygsfrågan blir en valfråga.
Men behöver inte skolan arbetsro nu?
— De stora reformerna är genomförda. Att flytta ned betygen i årskurserna är ingen systemförändrande reform, säger Björklund.