Erika Evertsson, 7—9-lärare i slöjd och bild på Teleborg centrum, Växjö.
— Jag tycker att det låter konstigt. Det är att lägga skattepengar på fel saker. Det är inom den ordinarie skolan som vi ska jobba.
— Jag är tveksam till läxor över huvud taget. Det är problematiskt att eleverna inte hinner med det de ska göra i skolan. Men läxor är inte lösningen, de ger inte alla elever möjligheten att lära sig det de ska. Jag har svårt att tänka mig att jag själv skulle kunna jobba med läxhjälp. Om jag blev arbetslös och det handlar om att tjäna pengar kanske, men inte annars.
Caren Bildh, 1—7-lärare i ma/no på Ljungfälleskolan, Växjö.
— Det viktigasteär att det är någon som kan sitt ämne, oavsett om det är en student eller lärare.
— Jag skulle själv kunna tänka mig att ta ett sådant uppdrag. Jag skulle gärna hjälpa de elever som inte får stöttning hemma.
— Läxhjälp i skolan är bra men det är många som tycker det är pinsamt att gå dit. Ett alternativ är att göra som i Finland, där stannar alla elever kvar en timme efter skolan för att göra läxorna och det ingår i lärarnas tjänst att hjälpa dem.
Ylva Jonsson, gy-lärare i spanska på Växjö Katedralskola.
— Jag är kluven. Jag tycker inte att en lärare ska kunna undervisa sina egna elever på kvällstid, det kan bli problem. Men samtidigt måste ju folk ha möjlighet att jobba och tjäna pengar.
— Som nyexad språklärare kan det vara svårt att få en hel tjänst, du kanske får tre timmar i veckan. Om den här möjligheten att försörja sig finns i lagen har jag svårt att säga något om det.
— Jag skulle inte kunna tänka mig att ge privat läxhjälp. Min grundinställning är att eleverna ska få den hjälp de behöver på skoltid.
Joakim Nertyk, rektor på Växjö Katedralskola.
— Svår fråga. Jag tycker att det är helt okej men man får akta sig så att det inte blir ett geschäft.
— Det är skolans ansvar att ge det stöd eleverna behöver och vi ska inte bara erbjuda minsta möjliga nivå — alla ska ha möjlighet att nå långt oavsett ekonomiska förutsättningar.
— Om någon av mina lärare söker tillstånd får vi föra en diskussion. Jag skulle ifrågasätta det om det gäller elever som de samtidigt undervisar här.
— Här i Sverige är vi ovana men för våra utländska elever på IB-utbildningen är det närmast en självklarhet med extraundervisning.