Är det verkligen sant att det går att köpa en runsten på blocket i Filipstad? Svaret är nej. Svenskläraren Torbjörn Strömberg lär nämligen sina byggelever källkritik med hjälp av aprilskämt.
Förra veckan dök en annons upp på blocket där en bit av en runsten såldes till högstbjudande. Enligt annonsen fanns runstensbiten i Filipstad. Säljaren beskrev bland annat att han tröttnat på stenen och kommer att gräva ned den i potatislandet om ingen köper den. Budskapet spreds bland de lokala nyhetsredaktionerna. I en artikel i Värmlands Folkblad förklarar runstensexperten Magnus Källström från Riksantikvarieämbetet att det inte går att avgöra om runstensbiten är äkta eller falsk enbart med hjälp av fotot i annonsen.
– Han bör kontakta oss, det är inte tillåtet att sälja fornlämningar, säger Magnus Källström till Värmlands Folkblad.
TT nappade sedan på artikeln och skrev ett nyhetstelegram med rubriken ”Säljer runsten till högstbjudande”.
Nu har vi svaret. Runstensbiten är inte äkta utan konstruerad av en gymnasieklass på Spångbergsgymnasiet i Filipstad. Bakom det hela ligger svenskläraren Torbjörn Strömberg vars bygg- och bergsprängarelever ville bygga en runsten på lektionen. Torbjörn Strömberg lät dem hållas och när runstensbiten var klar i höstas började klassen diskutera vad de skulle kunna göra med den. När de skrev annonstexter på en lektion om källkritik föddes idén om att försöka få tidningarna att skriva om runstenen i tron att den var äkta.
– En elev kläckte idén om att lägga upp en annons på blocket. Det var ju perfekt, säger Torbjörn Strömberg.
Idag packade klassen in runstensbiten i bilen och åkte runt till journalisterna på bland annat Värmlands Folkblad, Radio Värmland, SVT Värmlandsnytt och Filipstadstidningen för att berätta att det hela är ett aprilskämt.
– Det blev ett bra studiebesök för eleverna. De fick diskutera källkritik direkt med reportrarna och reflektera över hur det kunde bli så här, säger Torbjörn Strömberg.
Han är inte förvånad över att klassen lyckades få in runstenshistorien i tidningen, däremot förvånas han över att eleverna inte trodde på att det skulle gå.
– Jag visste att det inte krävs mer. Det räcker med att göra det hela lite trovärdigt och roligt för att media ska nappa, säger Torbjörn Strömberg.
Linus Hellerstedt