Motivation, uthållighet och positiv självbild är viktigare för skolresultaten än medfödd begåvning. Det slår Skolverket fast i en ny rapport.
Synen på begåvning behöver förändras, från att den är medfödd till att den till stor del är inlärd och utvecklingsbar. Det är en av slutsatserna i en ny rapport om högpresterande elever från Skolverket.
– Det finns en risk att elever inte anstränger sig om särskilda förmågor ses som medfödda. Elever som tror sig sakna förmågor tycker inte att det är lönt att anstränga sig och elever som sägs ha förmågor tror inte de behöver anstränga sig, säger Karolina Fredriksson, undervisningsråd på Skolverket.
I rapporten har aktuell forskning och elevsvar från de internationella kunskapsmätningarna TIMSS, PIRLS och PISA analyserats.
Enligt forskningen finns det ingen speciell pedagogik eller undervisning som fungerar särskilt för högpresterande elever. Istället framhålls lärarnas ämneskunnighet, kompetens och engagemang som viktiga för alla.
– Den undervisning som fungerar för högpresterande elever gynnar alla elever. Fler borde kunna nå toppresultat i skolan, säger Karolina Fredriksson.
Niklas Arevik