Vi försöker se in i framtiden.
Det är något som alltid lockat oss människor. Vi funderar över när världen ska gå under eller hur vädret blir nästa semester. Vi läser horoskop, och historien och litteraturen är fullspäckad av siare – från oraklet i Delfi till Sibylla Trelawney, läraren i spådomskonst i Harry Potter-böckerna som mitt i sitt flummiga tebladstolkande lyckas få till ett par klockrena profetior.
Spåkulorna, tebladen och oraklets ångor är det kanske inte så många som litar på längre, men framtidsspanandet pågår för fullt. Det finns till och med företag som sysslar enbart med det. Fast nuförtiden heter det omvärldsanalys och framtidsscenarier.
Att bevaka omvärlden och ha fingret i luften för vad som är på gång framöver är en viktig del av vårt jobb som journalister och tidningsmakare. Men nu, i årets sista nummer tillåter vi oss att ta ut svängarna mer än vanligt. Närmare bestämt 13 år.
Vi har frågat en mängd initierade människor om hur de tror att förskolan 2025 kommer att te sig. Med början på sidan 22 presenterar vi en spännande mix av spaningar, önskningar, orosmoln och visioner.
Vi påstår inte att det kommer att bli precis så här. Men vi hoppas att vår framtidsspecial kan väcka tankar och diskussioner hos dig som läser. Vilka av de här scenarierna tror du kommer att slå in? Hör gärna av dig via mejl eller på Facebook och fortsätt framtidssnacket!
Tidningen bjuder förstås på andra saker också. Läs om årets vinnare av Ulla-Britta Bruuns stipendium, som Förskolan och Lärarförbundet administrerar. Sandra Söderlund och Elisabeth Berggren får stipendiet för sitt projektarbete med sagan som utgångspunkt. De vill bland annat visa att det går att jobba i projekt även i en barngrupp där barnen från början inte kan så mycket svenska (s. 14).
Språkutvecklingen står i fokus även för artikeln om hip-hop-artisten Behrang Miri som rappar med barnen (s. 16). Dessutom presenterar vi vinnarna i vår fototävling (s. 18). Tack till alla er som skickat in bilder!
Tillbaka till framtiden igen, fast betydligt närmare: om bara några veckor stundar helger och en förhoppningsvis vilsam ledighet, oavsett vilka traditioner man har. För egen del kommer jag att börja uppladdningen (eller kanske nedräkningen) med den sprakande låtsas-brasa-dvd:n på teveskärmen och mååånga stearinljus redan den första december. Tidningen Förskolan är tillbaka i januari men vi finns på webben och Facebook förstås. Gott nytt år!